Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinský hoch provokativně mával na izraelské vojáky. Za deset vteřin byl po smrti

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Gaza - Izraelští vojáci dnes postřelili Palestince, který se snažil poničit hraniční plot mezi Pásmem Gazy a Izraelem. Muži se dostalo první pomoci, ale zranění podlehl. S odkazem na sdělení izraelské armády o tom dnes informoval izraelský list Haarec.

Předtím se tři Palestinci na severu Pásmu Gazy snažili dostat přes hranici do Izraele, měli u sebe dva nože a byli zadrženi a podrobeni výslechu, uvedla izraelská armáda.

V sobotu zemřel šestnáctiletý Palestinec, kterého postřelili izraelští vojáci při protestu v Gaze u hranice s Izraelem. Na sociálních sítích se objevilo video, na kterém mladý muž z dálky směrem k izraelským vojákům hodil kámen a zamával na ně, a to deset vteřin předtím, než ho zasáhla kulka.

Násilné střety a demonstrace u hraničního plotu Izraele a Pásma Gazy trvají s větší či menší intenzitou od konce března; zahynulo při nich už více než 170 Palestinců, z nichž desítky patřily k hnutí Hamás, které v Gaze vládne. Zabit byl také jeden izraelský voják a několik tisíc Palestinců bylo zraněno.

Palestinci se v souvislosti se 70. výročím založení státu Izrael snaží domoci práva vrátit se na území, která kdysi obývali. Protestují i proti blokádě Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007 poté, co oblast ovládl Hamás. Blokáda a konflikt Hamásu s Izraelem způsobily na tomto území ekonomickou krizi.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Izrael Izraelská armáda

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy