reklama

Očekává se, že vůdce Ligy oznámí v nadcházejících dnech nové návrhy týkající se migrantů. Usilovat podle všeho bude o zrušení dosavadní praxe humanitární ochrany, která se uděluje žadatelům o azyl, kteří nemají nárok na plný azyl, aby mohli zůstat v zemi, píše italský deník Il Giornale .

Druhá zásadní změna, kterou chce Salvini předložit, je odebrání části peněz vyčleněných na příjem žadatelů o azyl. Finance by měly naopak putovat na dobrovolnou a nucenou repatriaci. Salvini doufá, že v roce 2018 půjde 500 tisíc eur na repatriační fond, v roce 2019 a 2020 by tato částka měla vzrůst na 1,5 milionu eur.

Salvini také uvedl, že vzrůstajícím problémem v Itálii jsou rostoucí počty migrantů-kriminálníků. Zdůraznil údaje ministerstva vnitra, které ukázaly, že více než polovinu lidí zatčených policií v posledním týdnu tvořili migranti.

„Více přistěhovalectví znamená více kriminality, čísla jsou jasná," řekl Salvini a dodal, že snížení počtu příchozích migrantů je pro něj navzdory hrozbám a stížnostem důvodem pro hrdost.

Další zpráva ministerstva vnitra zveřejněná minulý měsíc naznačila, že migranti tvoří téměř  třetinu všech podezřelých z trestných činů na celostátní úrovni, přestože tvoří pouze přibližně osm procent populace. V některých koutech země jsou problémem zločinecké gangy migrantů, zejména těch z Nigérie.

Salvini je sice trestně stíhán kvůli zadržení migrantů na lodi Diciotti, jeho protiimigrační straně Liga nicméně výrazně stouply preference, volby by teď vyhrála. Italský ministr vnitra je stíhán pro nezákonné zadržování osob, zneužití pravomoci, zanedbání výkonu úřadu, účelové omezování osobní svobody a nátlak na instituce Evropské unie s cílem vynutit si přerozdělování migrantů.