reklama

Bývalá chilská prezidentka Bacheletová oznámila vyslání svých spolupracovníků do Rakouska a Itálie v prvním proslovu k Radě OSN pro lidská práva ve funkci, ve které na počátku září nahradila Zajda Raada Husajna. V Římě i Itálii jsou nyní součástí vlády protiimigrační strany - Liga vicepremiéra Mattea Salviniho a Svobodná strana Rakouska vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho.

V projevu Bacheletová rovněž vyzvala Čínu, aby umožnila vyslání podobné monitorovací mise do západní provincie Sin-ťiang kvůli zprávám o rozsáhlých převýchovných táborech pro muslimské menšinové etnikum Ujgurů.

V oblasti migrace Bacheletová kritizovala rovněž Spojené státy. Zhruba 500 dětí, které byly před časem odebrány rodičům, již ilegálně překročili mexicko-americkou hranici, se podle ní stále nevrátilo zpět rodinám.

Kritika se ze strany nové vysoké komisařky OSN pro lidská práva snesla také na Saúdskou Arábii kvůli náletům na Jemen, při kterých umírají civilisté, a na barmské představitele kvůli trvajícím útokům na Rohingy. Bacheletová mimo jiné vyzvala, aby byl vytvořen mezinárodní orgán, který by shromáždil důkazy o zločinech proti této muslimské menšině v Barmě.