reklama

Vučić navštívil v neděli srbskou menšinu žijící v Kosovu a během svého hlavního projevu k přítomným uvedl, že Milošević "byl velký srbský vůdce", jehož "úmysly byly ty nejlepší".

Podle kosovského prezidenta Hashima Thaçiho je vychvalování Miloševiče "provokací". I ostatní kosovští vůdci Vučiče zkritizovali s tím, že svou řečí dal jasně najevo, že má v úmyslu pokračovat v politice Slobodana Miloševiče. EU by to podle nich měla jasně odsoudit.

Někdejší srbský a jugoslávský prezident Slobodan Milošević, kterému je připisována hlavní role při rozdmýchávání nacionalistických vášní a rozpoutání několika válek, zemřel v průběhu procesu před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. U moci se Milošević udržel do podzimu 2000. Následující rok jej srbská vláda vydala ICTY, kde byl souzen pro genocidu, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny. Rozsudku se ale nedočkal; zemřel v březnu 2006 na selhání srdce ve věku 64 let.

Kosovo vyhlásilo nezávislost na Srbsku před deseti lety. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije srbská menšina. Kosovo jako nezávislý stát nicméně uznalo více než 100 zemí včetně Česka.

Normalizace vztahů mezi Kosovem a Srbskem je důležitým předpokladem pro členství obou států v Evropské unii.