Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš práskl, co po něm chtěla Merkelová. "A co kdybychom vás požádali, abyste přijali.."

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Praha - Český premiér Andrej Babiš minulý týden v Berlíně jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jedním z očekávaných témat byla migrace. Šéf hnutí ANO prozradil, že na něj politička zkoušela triky a ptala se jej, zda by přijal dva nebo tři migranty z další lodě.

„Normálně na sebe politici během jednání evropské rady nemají moc času. Teď jsme s paní kancléřkou mohli konečně debatovat v klidu. Přátelsky, i když tvrdě.¨Stejně jako v Itálii, na Maltě a v Maďarsku, jsem jí vysvětlil můj celoevropský plán na řešení migrace,“ vysvětluje Babiš na sociálních sítích.

Shodují se v něm prý jen částečně. „Kancléřka souhlasí s novodobým Marshallovým plánem pro Afriku. Základ je finanční pomoc severoafrickým státům a státům, odkud ilegální migranti pochází - podobně, jako to máme s Tureckem, i když bez nějaké dohody o výměně uprchlíků. To, na co máme pořád odlišný názor, je samozřejmě příjímání a přerozdělování ilegálních migrantů, říká český premiér.

Merkelové podle svých slov vysvětlil, že dokud nezačne platit nulová tolerance nelegální migraci, tak není možné posunout se dál. „Stejně si mě ale otestovala a zeptala se: 'A co kdybychom vás požádali, abyste přijali dva nebo tři migranty z další lodě?' Absolutně ne, je to otázka principu, znamenalo by to vyslat pašerákům signál, že se podařilo ukecat i Česko. Pro nás je to vyloučené. Všichni, kteří u nás chtějí pracovat, musí mít pracovní vízum a vybírají si je naše firmy a instituce. Jsme svrchovaný stát a Češi budou rozhodovat, kdo u nás bude žít a pracovat, ne Evropská komise nebo jiný stát,“ hlásá český premiér.

Ukázal ji prý také výčet toho, jak Česko pomáhá ostatním státům. „Nechal jsem k tomu udělat i mapu. Od roku 2015 jsme dali 100 milionů Euro ostatním zemím na zvládání migrace, poskytli 1600 expertů, ošetřili jsme v rámci programu MEDEVAC 2500 pacientů a podobně. To je jasný důkaz naší solidarity. Kancléřka pochopila, že náš postoj je pevný a neměnný,“ tvrdí premiér.

Kromě migrace prý ale řešili i řadu dalších otázek. „Mluvili jsme o tom, že máme zájem, aby německé firmy u nás dál investovaly, ale potřebujeme hlavně investice do vědy a výzkumu. Taky o spolupráci na nákupu a prodeji vojenské techniky. Máme vlastní špičkovou výrobu a taky máme v plánu se postupně blížit k dvouprocentnímu závazku výdajů na obranu v rámci NATO. Tady vždycky říkám, že výdaje na obranu je potřeba posuzovat v absolutních částkách, popisuje Babiš s tím, že stejnou věc se už na summitu NATO pokoušel vysvětlit americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Řeč byla i o dopravě - hlavně železničním spojení mezi Prahou a Mnichovem, které je třeba modernizovat, a Prahou a Drážďanami, kde je naplánována vysokorychlostní trať. „Dál jsem kancléřce vysvětlil můj názor na rozpočet Evropské unie. Vidím v něm možnost lepšího využití až 75 miliard euro. Místo nejasných programů s nejistými výsledky, bychom je měli investovat do toho, čemu říkám protimigrantská diplomacie - podpořit země severní Afriky, které mají zajistit, aby lodě pašeráků vůbec nevypluly na moře a taky zadržovat nelegální migranty na svých jižních hranicích. Taky bychom tyhle peníze měli investovat do stabilizace afrických zemí, odkud nejvíc lidí utíká,“ dodal Babiš.

Témata:  Andrej Babiš Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy