Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš práskl, co po něm chtěla Merkelová. "A co kdybychom vás požádali, abyste přijali.."

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Praha - Český premiér Andrej Babiš minulý týden v Berlíně jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Jedním z očekávaných témat byla migrace. Šéf hnutí ANO prozradil, že na něj politička zkoušela triky a ptala se jej, zda by přijal dva nebo tři migranty z další lodě.

„Normálně na sebe politici během jednání evropské rady nemají moc času. Teď jsme s paní kancléřkou mohli konečně debatovat v klidu. Přátelsky, i když tvrdě.¨Stejně jako v Itálii, na Maltě a v Maďarsku, jsem jí vysvětlil můj celoevropský plán na řešení migrace,“ vysvětluje Babiš na sociálních sítích.

Shodují se v něm prý jen částečně. „Kancléřka souhlasí s novodobým Marshallovým plánem pro Afriku. Základ je finanční pomoc severoafrickým státům a státům, odkud ilegální migranti pochází - podobně, jako to máme s Tureckem, i když bez nějaké dohody o výměně uprchlíků. To, na co máme pořád odlišný názor, je samozřejmě příjímání a přerozdělování ilegálních migrantů, říká český premiér.

Merkelové podle svých slov vysvětlil, že dokud nezačne platit nulová tolerance nelegální migraci, tak není možné posunout se dál. „Stejně si mě ale otestovala a zeptala se: 'A co kdybychom vás požádali, abyste přijali dva nebo tři migranty z další lodě?' Absolutně ne, je to otázka principu, znamenalo by to vyslat pašerákům signál, že se podařilo ukecat i Česko. Pro nás je to vyloučené. Všichni, kteří u nás chtějí pracovat, musí mít pracovní vízum a vybírají si je naše firmy a instituce. Jsme svrchovaný stát a Češi budou rozhodovat, kdo u nás bude žít a pracovat, ne Evropská komise nebo jiný stát,“ hlásá český premiér.

Ukázal ji prý také výčet toho, jak Česko pomáhá ostatním státům. „Nechal jsem k tomu udělat i mapu. Od roku 2015 jsme dali 100 milionů Euro ostatním zemím na zvládání migrace, poskytli 1600 expertů, ošetřili jsme v rámci programu MEDEVAC 2500 pacientů a podobně. To je jasný důkaz naší solidarity. Kancléřka pochopila, že náš postoj je pevný a neměnný,“ tvrdí premiér.

Kromě migrace prý ale řešili i řadu dalších otázek. „Mluvili jsme o tom, že máme zájem, aby německé firmy u nás dál investovaly, ale potřebujeme hlavně investice do vědy a výzkumu. Taky o spolupráci na nákupu a prodeji vojenské techniky. Máme vlastní špičkovou výrobu a taky máme v plánu se postupně blížit k dvouprocentnímu závazku výdajů na obranu v rámci NATO. Tady vždycky říkám, že výdaje na obranu je potřeba posuzovat v absolutních částkách, popisuje Babiš s tím, že stejnou věc se už na summitu NATO pokoušel vysvětlit americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Řeč byla i o dopravě - hlavně železničním spojení mezi Prahou a Mnichovem, které je třeba modernizovat, a Prahou a Drážďanami, kde je naplánována vysokorychlostní trať. „Dál jsem kancléřce vysvětlil můj názor na rozpočet Evropské unie. Vidím v něm možnost lepšího využití až 75 miliard euro. Místo nejasných programů s nejistými výsledky, bychom je měli investovat do toho, čemu říkám protimigrantská diplomacie - podpořit země severní Afriky, které mají zajistit, aby lodě pašeráků vůbec nevypluly na moře a taky zadržovat nelegální migranty na svých jižních hranicích. Taky bychom tyhle peníze měli investovat do stabilizace afrických zemí, odkud nejvíc lidí utíká,“ dodal Babiš.

Témata:  Andrej Babiš Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy