Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvini zuří: Země EU zavřou své hranice a posílají migranty pryč. Nám chtějí kázat

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Italský ministr vnitra Matteo Salvini tvrdí, že byrokraté z Evropské unie nemají zájem o hodnoty a principy. Jde jim jen o peníze, uvedl v rozhovoru pro ruskou stanici RT italský politik. Země jako Francie mají podle něj pokrytecký postoj, když kritizují italskou migrační politiku.

Salvini uvedl, že Itálie nebude hlasovat o příštím sedmiletém rozpočtu EU, pokud nedojde k dohodě o klíčových otázkách jako je migrace, Salvini, který je zároveň vicepremiérem italské vlády, říká: „Bohužel v Bruselu a v Evropě chápou pouze jazyk peněz. Proto nehovoří o principech, hodnotách, solidaritě - ale o ekonomických otázkách.“

Italská vláda se stala terčem ostré kritiky, když prosazovala myšlenku přísnějších hraničních kontrol a když zabránila vplutí lodí s přistěhovalci do italských přístavů. Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na to řekl, že Itálie nečelí „stejnému migračnímu tlaku" jako v loňském roce.

Salvini mu úder vrátil a označil ho za pokrytce. „Ostatní evropské země - jako Francie - uzavřou své hranice a odešlou zpět 50 000 lidí a pak se nám snaží přednášet," řekl a dodal, že záchranné lodě provozované nevládními organizacemi zhoršují krizi. „Některé mezinárodní mise přinesly do Itálie desítky tisíc migrantů,“ tvrdí.

Postoj Itálie se řadě politiků EU nelíbil, označili ho za nebezpečný. Komisař pro rozpočet EU Gunther Oettinger řekl minulý týden, že vlády jako ta italská chtějí „oslabit nebo dokonce zničit“ evropský projekt.

Italský místopředseda vlády toto tvrzení odmítá a říká, že navzdory drsné kritice migrační politiky EU nesouhlasí s tím, že jeho zemi vede „protievropská vláda“. On sám je prý „ proevropský" - ale má na mysli Evropku, která nechává svobodu jednotlivým zemím. 

Témata:  EU Itálie uprchlíci Matteo Salvini

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy