Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Patálie se Serenou aneb jak se svět definitivně zbláznil

Williamsová, Serena
Williamsová, Serena
Foto: LOCOG

Komentář – Serena Williamsová je nepochybně sportovní megastár a celebrita. A i ona může ujet. To, co jsme však viděli na US Open byl prostě úlet. Ale to, co následuje je již jen dětinské vykrucování a naprosté šílenství.

Sereně radil z hlediště její trenér. Což je proti pravidlům a sudí Carlos ramos ji na to dvakrát upozornil. Po třetím porušení přišel trest. Místo pokory a omluvy následoval hysterický výbuch vzteku, který mnohonásobnou vítězku Grand Slamu naprosto jako sportovkyni shodil. Druhý den na tiskové konferenci se očekávalo, že se Serena omluví. Místo toho novináře čekalo překvapení.

Rozhodčího označila za lháře a sexistu a prohlásila se za bojovnici za práva žen. Mnoho lidí její vyjádření odsoudilo. Avšak asociace ženského tenisu WTA ji podpořila a na její podporu se vyjádřila mnoho osobností. Je prý potřeba bojovat proti sexismu ve sportu. Otázkou je, zda Williamsová je ta pravá bojovnice se sexismem a za spravedlivé soudcování. Již v minulosti se totiž proslavila tím, že sudím šťavnatě nadávala, a dokonce vyhrožovala smrtí.

Williamsová děla feminismu, boji se sexismem především společnosti medvědí službu. Stačí se podívat na záznam utkání. Serena se prostě s trenérem podvádí, ten se mimochodem přiznal, a když se na to přijde nezachová se jako sebevědomá žena, ale jako uražená hysterka. Daleko horší je reakce mnohých. Místo, aby ji odsoudili za zneužití mnohde spravedlivého boje za rovnoprávnost, dávají ji bezmeznou podporu.

Dostávají tak společnost do nebezpečné situace. Brzy může nastat doba, kdy se ženy, které spáchaly zločin začnou bránit genderem. Policista, soudce, policejní expert jsou přeci muži tudíž šovinisté a určitě se na její případ koukali skrze prsty. To víte chlapy. Smějete se té představě? Před pár lety jsme se také smáli tomu, že by za flirt na pracovišti, vtip nebo polibek mohl někdo přijít o práci. Z feminismu a sexismu se stala zbraň hromadného sociálního zničení. Stačí vás ze sexismu obvinit a nezakopne o vás ani pes.

Ještě více varující je situace kolem karikatury Marka Knighta, uveřejněnou v australském listu Herald Sun. Na ní je vyobrazená náležitě zkarikovaná Serena ničící vzteky raketu, a postava rozhodčího říká protihráčce Ósaková: „Nemůžete ji nechat prostě vyhrát?“ Pokud se podíváme na definici karikatury, je naprosto v jejích mantinelech: vtipné, zjednodušené výtvarné dílo zvýrazňující charakteristické rysy karikovaného.  To co následovalo asi nikdo nečekal.

Na Knighta a Herald Sun se spustila vlna nebývalé kritiky. Na obrázku je prý Serena moc černá, moc maskulinní a svalnatá (ví vůbec pisatelé, kdo Serena Williamsová je a jak vypadá?). Naopak Ósaková je světlejší a má blond vlasy (teď už je jasné, že neznají ani její protihráčku). Je to prostě sexistické a rasistické. Na hlavu autora listu se snesla vlna urážek ba výhrůžek zabitím. Smutné na tom je, že většina těchto liberálů byla před pár lety Charlie a horovali za svobodu slova.

 Jako odpověď se objevila dokonce série politicky korektních karikatur Sereny v inkriminovaný okamžik. Na ničené raketě je nápis sexismus. Ihned po jejich zveřejnění na internetu se pod nimi rozjela diskuse, zda na nich Serena nevypadá jako muž v sukni. Nešťastný Knight zatím dostal policejní ochranu a plnou podporu svého listu. Myšlenkové pochody islamistů, kteří vraždí kvůli obrázků, zřejmě nejsou jen jejich doménou.

 Celé dění kolem Serenina výbuchu je varující. Ukazuje se, že část společnosti je schopna akceptovat neakceptovatelné chování, pokud je takové chování ospravedlněno idejemi, které vyznávají. Opět se dokazuje, že i když západní svět zase není, a tak civilizovaný a morální, jak se rád chlubí.  

Témata:  Serena Williamsová US Open karikatury Mohameda feminismus sexismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy