reklama

Předpokládá se, že tajfun dopadne na pevninu v oblasti severní provincie Cagayan nebo Isabela na hlavním filipínském ostrově Luzon. Meteorologové oznámili, že bouře lehce změnila směr postupu a stočila se dnes k hustěji osídleným pobřežním provinciím.

Havajské středisko včasného varování před tajfuny označilo Mangkhut za supertajfun. Vzhledem k síle vichru dosahující v nárazech až 255 kilometrů za hodinu lze Mangkhut přirovnat k nejvyšší, páté kategorii hurikánů v Atlantiku; jeho síla je tedy podstatně větší než síla hurikánu Florence, který míří ke Spojeným státům a podle posledních zpráv oslabil na kategorii jedna.

Pás s deštěm, který tajfun provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně. Na pobřeží se očekávají vlny o výšce až šesti metrů.

Filipínské úřady vydaly varování pro 25 provincií na ostrově Luzon, což s sebou nese omezení v námořní a letecké dopravě. V současné době se bouře nachází nad Pacifikem asi 400 kilometrů od filipínských břehů.

Tajfun jménem Mangkhut, což je v thajštině název pro tropické ovoce mangostan, se k filipínské provincii Cagayan blíží v době, kdy zde začíná sklizeň rýže a kukuřice. Filipíny se v poslední době potýkají s nedostatkem zásob rýže a provincie Cagayan je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí, uvedla agentura AP.

Meteorologové předpokládají, že po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny, kam by měl dorazit v pondělí ráno místního času, pokud si udrží dosavadní kurz.

V jihočínské provincii Kuang-tung bylo zřízeno 3777 nouzových přístřešků a 100.000 místních obyvatel a turistů bylo přesunuto na bezpečnější místa či posláno domů. Provincie také povolala 36.000 rybářských člunů do přístavů, přerušeny byly i některé železniční a trajektové spoje.