Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Filipíny se řítí supertajfun Mangkhut. Hrozí obří zkáza

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Manila - Filipíny podnikají poslední přípravy na úder supertajfunu Mangkhut, který by měl zasáhnout severovýchod souostroví v sobotu ráno místního času (v noci na sobotu SELČ). V ohrožené oblasti byly uzavřeny školy a tisíce lidí byly evakuovány. Úřady podle agentury Reuters vyzvaly zhruba 5,2 milionu osob, kteří žijí v očekávané dráze tajfunu, aby nevycházeli z domovů. Meteorologové uvedli, že Mangkhut by mohl být stejně ničivý jako tajfun Haiyan, který si v roce 2013 v centrální části Filipín vyžádal přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Předpokládá se, že tajfun dopadne na pevninu v oblasti severní provincie Cagayan nebo Isabela na hlavním filipínském ostrově Luzon. Meteorologové oznámili, že bouře lehce změnila směr postupu a stočila se dnes k hustěji osídleným pobřežním provinciím.

Havajské středisko včasného varování před tajfuny označilo Mangkhut za supertajfun. Vzhledem k síle vichru dosahující v nárazech až 255 kilometrů za hodinu lze Mangkhut přirovnat k nejvyšší, páté kategorii hurikánů v Atlantiku; jeho síla je tedy podstatně větší než síla hurikánu Florence, který míří ke Spojeným státům a podle posledních zpráv oslabil na kategorii jedna.

Pás s deštěm, který tajfun provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně. Na pobřeží se očekávají vlny o výšce až šesti metrů.

Filipínské úřady vydaly varování pro 25 provincií na ostrově Luzon, což s sebou nese omezení v námořní a letecké dopravě. V současné době se bouře nachází nad Pacifikem asi 400 kilometrů od filipínských břehů.

Tajfun jménem Mangkhut, což je v thajštině název pro tropické ovoce mangostan, se k filipínské provincii Cagayan blíží v době, kdy zde začíná sklizeň rýže a kukuřice. Filipíny se v poslední době potýkají s nedostatkem zásob rýže a provincie Cagayan je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí, uvedla agentura AP.

Meteorologové předpokládají, že po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny, kam by měl dorazit v pondělí ráno místního času, pokud si udrží dosavadní kurz.

V jihočínské provincii Kuang-tung bylo zřízeno 3777 nouzových přístřešků a 100.000 místních obyvatel a turistů bylo přesunuto na bezpečnější místa či posláno domů. Provincie také povolala 36.000 rybářských člunů do přístavů, přerušeny byly i některé železniční a trajektové spoje.

Témata:  Filipíny počasí Mangkhut Tajfun

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy