reklama

Podle Kickla, který je politikem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ), je o migranty už postaráno. "To znamená, že vůbec nemusejí na pevninu," řekl Kickl na okraj vídeňské konference Bezpečnost a migrace, které se ve čtvrtek zúčastnili kromě unijních ministrů vnitra také zástupci zemí západobalkánského regionu a dnes ministři severoafrických států.

"Stálo by za úvahu, jak bychom mohli dál postupovat, abychom celou tuto návratovou problematiku z velké části eliminovali," prohlásil Kickl.

Salvini mu dal podle agentury DPA za pravdu a dodal, že Itálie jde touto cestou už nyní. Žertem ale poznamenal, že to obnáší riziko obvinění z upírání osobní svobody. Salvini v Itálii čelí podezření z "únosu, nezákonného zadržování osob a zneužití pravomoci" za zadržování několika desítek migrantů na lodi Diciotti v přístavu v Katánii, protože chtěl mít nejdříve jasno o jejich přerozdělení.

Salvini se dnes vrátil k dohodě jeho země s Německem o vracení těch běženců od svých hranic, kteří už v Itálii požádali o azyl. Ve čtvrtek německý ministr vnitra Horst Seehofer k dohodě poznamenal, že už zbývá jen dořešit některé detaily.

Salvini dnes prohlásil, že Řím od Německa očekává podporu pro změnu pravidel unijní operace Sophia, jejímž úkolem je bojovat ve Středozemním moři proti pašerákům lidí i hledat a zachraňovat migranty v nouzi.

Mise Sophia nyní čelí nejisté budoucnosti. V případě, že její lodě budou zachráněné migranty nadále automaticky posílat do Itálie, hrozí Řím uzavřením svých přístavů.

Německo se už dříve domluvilo s Řeckem a Španělskem, že do těchto zemí může zrychleně vracet uprchlíky, kteří tam již požádali o azyl. V praxi se to ale týká jen nevelkého počtu osob, které spolková republika zachytí na hranici s Rakouskem. S Itálií je situace trochu jiná, ale i tak odtud přichází v průměru jen tři migranti každé dva dny.