reklama

Současná kauza kolem karikatury tenisové hvězdy Sereny Williamsové ukazuje zaslepenost a ztrátu kontaktu s realitou některých jedinců. Šermování se slovy jako rasismus a sexismus je vždy ošemetné. Tentokrát jsou však někteří mravokárci, kteří dokonce vyhrožují australskému karikaturistovi smrtí, skutečně „mimo“. Celý příběh je pouze o osobnostních charakteristikách jedné z nejlepších tenistek světa, ne o společnosti a vztahu mezi muži a ženami či rasami.

Krátce si zrekapitulujme, co se stalo. Australský karikaturista Mark Knight deníku The Herald Sun vytvořil karikaturu vztekající se Williamsové, která demoluje svou tenisovou raketu. Jde o výjev z finále turnaje US Open. Sudí Carlos Ramos nabádá soupeřku, že zuřící Williamsovou měla raději nechat vyhrát. Karikatura vznikla na základě skutečného incidentu, kdy Ramos nejprve za porušení pravidel o koučování Williamsovou napomenul. Následně ji udělil trestný fiftýn za zničení rakety. Pomyslnou korunu pak nasadil tím, že Williamsové uložil trestný game za verbální útok na svou osobu.

Williamsová tedy nezískala tolik očekávaný 24. grandslamový titul a nevyrovnala tak dosavadní rekord. Zvítězila Japonka Naomi Ósaková. Za hysterický výstup si Američanka následně vysloužila výše zmíněnou karikaturu, která obletěla svět. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Knight je obviňován ze sexismu a rasismu. Někteří skalní odpůrci a mravokárci mu dokonce vyhrožují smrtí. V souladu s politickou korektností se zachovali i někteří novináři po zápase, kteří Williamsovou ocenili potleskem. Za co? Za to, že údajně bojuje proti sexismu. Na karikaturu reagovala také britská spisovatelka J. K. Rowlingová, která autora kresby zkritizovala.

Za údajným bojem proti sexismu bychom však měli hledat něco jiného. Temperament tenistky, vyhrocenou chvilku, jednání ve zjevném afektu. Člověk by čekal od tenisové hvězdy takovéhoto formátu vskutku důstojnější vystupování a ne laciné obviňování z rasismu či sexismu. Williamsová zkrátka neunesla to, že se hra nevyvíjela v její prospěch. S formou se Američanká trápí delší dobu. Na letošním letním turnaji v San José utrpěla zatím nejdrtivější porážku ve své kariéře. Je nutné zde připomenout, že Williamsová se na kurty vrátila po mateřské dovolené – porodila loni v září. Právě na roli matky se Williamsová u sudího Ramose odvolávala. Jelikož je prý matkou, nemůže podvádět.

Zjevná tendence jisté skupiny jedinců skutečně vnímat chován sudího a kresbu karikaturisty jako něco rasistického a sexistického nemůže uspět. Zaprvé bylo jednání sudího v souladu s pravidly hry. Zadruhé – v čí prospěch by sudí jednal, kdyby byl rasista? Japonka Ósaková je též černoškou (na níž diváci zápasu z nepochopitelného důvodu pískali – to není rasismus?). Williamsová přeci nehrála proti muži, nehrála proti sudímu, hrála proti ženě, navíc černošce. „Svět se právě zbláznil“, konstatoval na nenávistné reakce karikaturista Knight. Alespoň Češi se s tímto prohlášením ztotožňují. V několika anketách na českých online serverech drtivě převažuje názor, že chování Williamsové nebylo adekvátní a že ze strany sudího vskutku nešlo ani o rasismus ani o sexismus.