Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové z Boko Haram zabili osm lidí

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Maiduguri (Nigérie) - Osm lidí připravili v pátek o život ozbrojenci z teroristické skupiny Boko Haram v Nigérii. Radikálové na neklidném severovýchodě země přepadli dvě vesnice, ze kterých chtěli ukrást dobytek, informovala dnes agentura AFP.

Členové Boko Haram vstoupili do dvou vesnic v nigerijském státě Borno a chtěli si z nich odvést dobytek. Vesničané se jim ale postavili na odpor.

"Boj se rozpoutal, když se vesničané snažili útočníky zastavit," řekl mluvčí místních milic Bunu Bukar Mustapha agentuře AFP. "Osm lidí zahynulo a čtyři další utrpěli zranění," dodal mluvčí z metropole zmíněného státu Maiduguri.

Podle mluvčího milic extremisté z Boko Haram zahájili palbu na vesničany, kteří byli ozbrojeni mačetami, luky a šípy, palicemi a meči. "Vesničané se nemohli vyrovnat teroristům z Boko Haram, kteří přišli s palnými zbraněmi," uvedl jiný mluvčí milic Babakura Kolo.

S ukradeným dobytkem pak členové Boko Haram zmizeli v buši. Obyvatelé přepadených vesnic uprchli ze svých domovů v obavě z nového násilí.

Skupina Boko Haram v posledních měsících zintenzivnila své útoky, především na vojenské cíle. Záměrem radikálů ze skupiny Boko Haram je vytvořit v regionu Čadského jezera islámský stát. Jejich povstání si v oblasti za devět let vyžádalo přes 20.000 mrtvých.

Témata:  Boko Haram Nigérie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.