reklama

Podrobný obraz syrské války

David Crane, který v roce 2012 pomohl dostat za mříže liberijského diktátora Charlese Taylora, vede projekt s názvem Projekt syrské odpovědnosti. V rámci tohoto projektu studenti za pomoci profesorů shromažďují důkazy a připravují se na chvíli, kdy bude syrský prezident Bašár Asad za své zločiny postaven před soud.

Jak magazín vysvětluje, Crane doufá, že po skončení války v Sýrii bude ustanoven speciální tribunál, který bude soudit válečné zločince tohoto konfliktu. Už nyní proto on i jeho studenti shromažďují důkazy a informace z celého světa, zaznamenávají zprávy očitých svědku a spolupracují s humanitárními organizacemi.

Důkladně také prochází média a vládní zprávy, dokumentují každý den konfliktu a vytváří tak přesný a detailní obraz syrské krize. Výsledky pak pravidelně posílají OSN a Mezinárodnímu trestnímu soudu. Zatím celá databáze zabírá 17 tisíc stran dokumentace.

Do prosince roku 2015 zaznamenali celkem 12 252 incidentů, přičemž téměř dvě třetiny z toho měly na svědomí jednotky prezidenta Asada. Současná obžaloba Asada je 20 stran dlouhá a obviňuje ho mimo jiné ze „zločinů proti lidskosti" a „válečných zločinů".

Caesarovy fotografie

V databázi nejsou zaznamenány jen vraždy, kterým Asad přihlížel, nebo které nařídil, ale například i mučící techniky Asadových tajných složek, které zahrnují například lámání kostí, ale i upalování zaživa.

Jak také magazín připomíná, velká část důkazů o hrůzách, které Asad a jeho režim páchají, pochází od syrského válečného fotografa, který vystupoval pod pseudonymem Caesar a který během několika měsíců na USB disku ukrytém ve své botě propašoval ze Sýrie důkazy včetně 55 tisíc fotografií 11 tisíc těl, které prokazují systematické zabíjení lidí Asadem.

Tyto materiály se nejprve přes syrské rebely dostaly ke Katarské vládě, ta následně prostřednictvím britské právnické firmy Cater-Ruck najala Crana , který měl spolu se dvěma dalšími nezávislými experty ověřit pravost těchto fotografií.

Závěry byly jasné: „Tyto fotografie jsou na 100 % pravé," uvedl Crane. Potvrdil také, že Caesar je skutečná osoba. Za své činy nechtěl žádné peníze, musel ale každý den fotografovat těla více než 50 obětí mučení. Když se mezi nimi objevil i jeho kamarád, Caesar se rozhodl uprchnout. Nyní žije někde v Evropě.

Váleční zločinci

Crane je přesvědčen, že Caesarovy fotografie ukazují jen zlomek pravdy, protože pochází ze tří zařízení v Damašku, přičemž v zemi jich je asi 50.

Magazín ale podotýká, že Cranova pozice je velmi obtížná, protože v rámci Bezpečnostní rady OSN Číno a Rusko opakovaně hlasovaly proti vytvoření válečného tribunálu v Sýrii. Spojené státy ale nyní v tomto ohledu zvyšují tlak.

Ačkoliv Crane dlouhou dobu pracoval pro americké ministerstvo obrany, události posledních desetiletí v něm vyvolaly zklamání ze své země. Tvrdě například vystupoval proti válce v Iráku, která podle něj „měla jen jediný důvod, ropu".

„Crane se domnívá, že je mimořádné, že největší váleční zločinci – Spojené státy, Čína a Rusko – nikdy nebyli souzeni, protože zneužívají své výhody práva veto v Radě bezpečnosti OSN," uvádí magazín a dodává: „Jak Crane říká, cesta ke spravedlnosti je dlouhá a plná překážek, ale lze jí dosáhnout. Koneckonců se mu to už jednou povedlo."