Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie uzavřela restauraci v Salisbury, má podezření na útok novičokem

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn - Britská policie dnes večer z preventivních důvodů uzavřela restauraci v Salisbury, ve které se dvěma hostům udělalo nevolno. Informovala o tom agentura Reuters. V tomto jihoanglickém městě na počátku března po večeři v jedné z místních restauraci našli v kritickém stavu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, kteří byli otráveni nervově paralytickou látkou novičok. Lidé i úřady v Salisbury od té doby na podobné incidenty reagují velmi citlivě.

"Policie byla v 18:45 (19:45 SELČ) přivolána zdravotnickou službou do (restaurace) Prezzo v ulici High Street v Salisbury v souvislosti se zdravotním problémem zahrnujícím dva lidi - muže a ženu," uvedla policie hrabství Wiltshire na twitteru.

"Jako preventivní opatření byla restaurace a okolní ulice uzavřeny, zatímco policisté ohledávají místo a zjišťují okolnosti, které vedly k nevolnosti (obou hostů)," dodali policisté.

V Salisbury byli v březnu otráveni bývalý ruský agent pracující pro Británii Sergej Skripal a jeho dcera Julije. Británie z činu, k němuž byla použita nervově paralytická látka novičok, obvinila Rusko. Moskva jakoukoli spojitost odmítá.

Ve městě od té doby panuje značně napjatá atmosféra. Už v polovině července policie uzavřela nakrátko ulici v centru města, kde se udělalo nevolno muži kolem 30 let. Zanedlouho zátarasy odstranila a uvedla, že žádné nebezpečí obyvatelům v této souvislosti nehrozí.

Témata:  Velká Británie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy