reklama

"Toto setkání s vámi má velký význam pro vytváření maďarské politiky, protože jsme si vzájemně důležitými partnery," řekl Orbán poté, co ho Putin přivítal v Kremlu. Zdůraznil, že Maďarsko potřebuje spolehlivé partnery. "Jsem rád, že vztahy mezi našimi dvěma zeměmi jsou stabilní a spolehlivé už roky," dodal podle agentury MTI.

Orban dále uvedl, že obě země se dokázaly vypořádat s nepříznivými vlivy mezinárodního prostředí a zvrátit tendenci k poklesu ve vzájemném obchodu, a to i navzdory ekonomickým sankcím proti Rusku. Poděkoval Putinovi za úsilí v posledních letech, díky kterému se pokles obchodní výměny změnil ve vzestup, jakož i za otevření nových příležitostí pro rozvoj obchodu, investic, energetiky, zemědělství a kultury.

Putin označil Maďarsko za jednoho z klíčových partnerů Ruska v Evropě. Ocenil, že obchod mezi oběma zeměmi loni a v prvním letošním pololetí vzrostl o čtvrtinu a vzájemné investice dosáhly výše jedné miliardy dolarů (asi 22 miliard Kč), přičemž jsou předpoklady dalšího růstu.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó před jednáním v Moskvě prohlásil, že Budapešť počítá se zdvojnásobením obchodu z Ruskem; obrat má stoupnout z nynějších 5,5 miliardy dolarů na deset miliard v příštím roce (z asi 120 miliard Kč na 218 miliard Kč).

Maďarsko je v Bruselu i v Moskvě považováno za obhájce ruských zájmů, zejména pokud jde o osud sankcí vyhlášených proti Rusku po anexi ukrajinského Krymu. Kromě výzev k ukončení sankčního režimu se Orbánova vláda snaží minimalizovat ztráty z omezení obchodu s Ruskem.

Za klíčový společný projekt obě země označují dojednané budování dvou nových reaktorů maďarské jaderné elektrárny Paks, které navzdory výhradám Evropské unie Budapešť svěřila ruskému Rosatomu.

Putin jednal s Orbánem naposledy letos v polovině července. V komentáři k dnešní schůzce obou politiků se Kreml omezil na konstatování, že kromě energetiky se bude hovořit o "aktuálních mezinárodních otázkách". Podle ruských médií to bude zřejmě hlavně problém Ukrajiny, s níž obě země sousedí, palčivé téma migrace a vztahy Ruska s Evropskou unií.