reklama

Podle nového znění článku 315 trestního zákona má pachatelům, odmítajícím odstranit či popřít informace, označené soudem za falešné, hrozit tresty sahající od pokuty ve výši 50.000 rublů (asi 16.000 Kč) až po rok za mřížemi. Toto ustanovení se má týkat jak fyzických, tak právnických osob, jakož i uživatelů sociálních sítí.

Podle nevládní organizace Agora, sdružující právníky a obhájce lidských práv, ruské soudy loni odsoudily 43 osob za jejich příspěvky na internetu. O rok dříve bylo takových odsouzenců 32.

"Nové předpisy, pokud budou přijaty, budou představovat nový útok na svobodu slova v Rusku," řekla AFP advokátka Irina Chrunovová z Agory. Nový zákon si podle ní bere na mušku Alexeje Navalného, opozičního předáka a blogera, pokládaného za hlavního protivníka Kremlu v současnosti. Navalnyj často publikuje nepříjemná odhalení o korupci v nejvyšších vládních kruzích.

Opoziční aktivisté už roky kritizují snahu Kremlu umlčet sociální sítě, představující dosud jedno z posledních míst, kde kritici až dosud nečelí tvrdým represím úřadů, poznamenala AFP. V Rusku se nicméně vyskytla řada případů odsouzení uživatelů sociálních sítí k přísným trestům například za přeposlání výroku, označeného úřady za extremistický.