reklama

Guvernér Severní Karolíny Roy Cooper v pátek informoval, že v jeho státě nově zemřel muž, na kterého v rámci odstraňování škod spadl strom, který kácel. V Severní Karolíně, která patří k nejvíce postiženým oblastem, se tak bilance přímých a nepřímých obětí zvýšila na 32.

Agentura AP v této souvislosti připomenula, že mrtvé ohlásily také Jižní Karolína a Virginie. Ty uvádějí devět, respektive dva mrtvé. Pokud se započítají dvě oběti z Floridy, z nichž jedna se utopila, činí celková bilance 45 mrtvých.

Zasažené regiony se stále potýkají se záplavami a úřady nadále vyhlašují evakuace pro nové oblasti. Cooper varoval, že záplavám bude jeho stát čelit i příští týden, takže obyvatelé stále musí počítat s ohrožením svých životů. V Severní Karolíně navíc zůstává bez dodávek elektrické energie přes 50.000 odběrných míst.

Podle dnešního oznámení americké výzkumné společnosti Moody's Analytics hurikán Florence a následná tropická bouře způsobila na východě USA škody předběžně za 44 miliardy dolarů (960 miliard korun). Přímé škody odhadla na 40 miliard, na další čtyři miliardy přijdou ztráty z nerealizované výroby.

Pokud se odhady potvrdí, zařadí se podle statistiků Florence mezi deset nejsilnějších hurikánů, které území Spojených států postihly. V čele je hurikán Katrina z roku 2005, který v nynějších cenách způsobil škody ve výši 192 miliard. Loňský hurikán Harvey má na svém kontě škody za 134 miliard.

Největší starosti mají teď podle agentury AP záchranáři se skládkami uhelného odpadu z odstavené elektrárny ve státě Severní Karolína. Zplodiny obsahující olovo, rtuť a arzén byly sice v minulých letech z velké části odtěženy, ale nebezpečí stále trvá. Oblast monitorují drony ministerstva životního prostředí státu Severní Karolína. Snímky potvrzují, že část nebezpečných látek se už nejspíš dostala do řeky Cape Fear.

V Severní a Jižní Karolíně byl dnes spuštěn program provizorního přesídlení rodin, jejichž obydlí živel zničil. Do programu se přihlásilo 69.000 lidí, pro které bude postupně připraveno hotelové či jiné ubytování. V první fázi půjde o devět nejpostiženějších okresů.

Guvernér Cooper dnes novinářům řekl, že i když od prvního náporu hurikánu uplynul už týden, sedm velkých řek si stále udržuje rekordně vysoké hladiny. Obyvatelé postižených oblastí musejí být dál připraveni na evakuaci. Dvě hlavní dálnice spojující Severní Karolínu s okolními státy USA jsou na několika místech pod vodou.