Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krajní pravice útočí na muslimského rappera, musel zrušit koncert v Paříži

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž - Rapper francouzsko-alžírského původu Médine ruší své vyprodané říjnové vystoupení v pařížském klubu Bataclan kvůli tlaku krajně pravicových skupin, které tvrdí, že podporuje radikální výklad islámu a znesvěcuje pietu dějiště teroristického útoku. Informovala o tom agentura AP. V listopadu 2015 se francouzská metropole stala terčem koordinovaných teroristických útoků, při kterých zahynulo 130 lidí; 90 z nich přišlo o život v Bataclanu.

Médine na twitteru zdůvodnil své rozhodnutí koncert zrušit tím, že pravicoví radikálové se jen snaží rozdělit společnost.

Konání hudební akce kritizovali nejen politici z krajní pravice, ale také z konzervativnější části politického spektra. V této souvislosti ministr vnitra Gérard Collomb v červnu prohlásil, že není vyloučen zákaz koncertu, pokud by hrozilo ohrožení veřejného pořádku.

Důvodem kritiky Médinea jsou jeho někdejší kontroverzní texty, jako je například album z roku 2005 s názvem Džihád, což je arabské označení pro povinnost muslimů bránit a šířit svou víru. Médine nicméně tvrdí, že se 15 let snaží svými písněmi bojovat proti všem formám radikalismu.

Témata:  Francie Paříž hudba muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy