reklama

Ve volbách budou Američané rozhodovat o obsazení celkem 470 křesel v Kongresu - všech 435 míst ve Sněmovně reprezentantů a 35 ze 100 míst v Senátu. Důvodem mimořádného zájmu o volební výsledek je možnost, že republikáni vzhledem k poměrně nízké popularitě prezidenta Donalda Trumpa ztratí v obou komorách většinu. V parlamentních volbách pořádaných uprostřed prezidentského mandátu strana držící Bílý dům po roce 1934 vždy prohrála.

Ve Sněmovně reprezentantů je dnes poměr sil 236 ku 193 ve prospěch republikánů, šest míst je neobsazených pro úmrtí nebo rezignaci poslance. V Senátu mají republikáni 51 křesel, demokraté 47 a dvě křesla patří nezávislým senátorům, kteří tradičně s demokraty hlasují.

Aby demokraté získali většinu ve Sněmovně reprezentantů, potřebují oproti nynějšímu stavu získat navíc 25 mandátů. Podle shodného názoru amerických politologů je to obtížný, i když splnitelný úkol. Podle volební předpovědi, kterou dnes publikoval server Politico, mají demokraté v dolní komoře šanci na zisk 205 křesel, republikáni 202 křesel a 28 mandátů je nejistých. Pevnou základnu mají přitom demokratičtí kandidáti ve 172 volebních okrscích, republikánští jen ve 135.

V Senátu je pro demokraty situace podstatně složitější. Ze 35 mandátů, o nichž se bude rozhodovat, obhajují totiž demokraté a jejich nezávislí spojenci 27 a republikáni jen osm. Zvlášť obtížně budou demokraté hájit mandáty v deseti státech, které v roce 2016 při prezidentských volbách podporovaly Trumpa.

K ovládnutí horní komory by demokraté potřebovali všechny své mandáty udržet a navíc republikánům aspoň dva mandáty vzít. Podle volební předpovědi serveru Politico přitom mají demokraté a nezávislí šanci získat ze 35 mandátů jen 22 a republikáni všech osm. Osud pěti mandátů je nejistý. Nebude proto překvapením, když Trumpovi republikáni v Senátu své pozice naopak posílí.

Hlasovat se v listopadu bude i o složení zastupitelských sborů v každém z 50 amerických států. Celkem půjde o víc než 6000 poslaneckých míst. Dosud mají z celostátního hlediska v amerických státech převahu republikáni. Kontrolují dolní komory 31 amerických států, zatímco demokraté 19. Obdobná situace je i v horních komorách. Z 50 amerických států republikáni kontrolují 36, demokraté 14.