Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína nestrávila zbrojní sankce, předvolala si velvyslance USA

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: China Military

Peking - Čínské ministerstvo zahraničí dnes předvolalo amerického velvyslance v Pekingu Terryho Branstada, aby mu předalo protest proti nejnovějším protičínským sankcím. Ty USA ve čtvrtek uvalily na čínskou armádní agenturu a jejího ředitele kvůli nákupu výzbroje z Ruska. Hned v pátek Čína vyzvala USA, aby sankce zrušily. Za projev nekalé konkurence vůči ruské firmě Suchoj označil americký krok šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zase řekl, že cílem "sankční hysterie" USA je snaha "netržními metodami vytěsnit z trhu hlavního konkurenta amerických výrobců".

Čínská agentura nakoupila v Rusku deset stíhacích letounů Suchoj a moderní systémy protivzdušné obrany S-400 a podle amerického ministerstva zahraničí tím porušila sankční zákon USA z roku 2017. Sankce byly uvaleny jak na čínskou agenturu, která s ruskou státní firmou Rosoboronexport obchod uzavřela, tak na jejího ředitele Li Šang-fua.

Mluvčí čínského ministerstva obrany Wu Čchien označil rozhodnutí koupit bojové letouny a protiraketové systémy od Ruska za normální akt spolupráce mezi svrchovanými zeměmi a zdůraznil, že Spojené státy "nemají právo se vměšovat" do těchto záležitostí.

"Postup USA je bezostyšným porušením základních norem mezinárodních vztahů, plnou demonstrací hegemonie a vážným zásahem do vztahů mezi dvěma zeměmi a jejich dvěma armádami," citovala agentura Reuters z prohlášení na oficiálním webu čínského ministerstva obrany. Wu Čchien varoval, že Spojené státy budou čelit "důsledkům", jestliže sankce okamžitě nezruší.

Témata:  Čína USA diplomacie Čínská lidová osvobozenecká armáda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy