Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavnou herečku nikdo už čtvrt roku neviděl, fanoušci jsou znepokojeni

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Peking - Jedna z nejznámějších čínských hereček Fan Ping-ping se téměř tři měsíce neobjevila na veřejnosti. Podle agentury AP je pekingská kancelář jejího managementu opuštěná a její zářijové 37. narozeniny zůstaly téměř nepovšimnuty i na sociálních sítích. Její zmizení se dává do souvislosti se zatím málo přesným nařčením z daňového úniku, což by Fan mohlo dostat do konfliktu s čínskými úřady.

Fan Ping-ping se objevila v několika desítkách čínských filmů a televizních seriálů, mezinárodní pozornost si získala rolí v dobrodružném filmu X-Men: Budoucí minulost nebo v čínské verzi snímku Iron Man 3. V květnu ji bylo vidět na festivalu v Cannes, počítá se s ní pro špionážní film 355, kde by mohla hrát po boku Penelope Cruzové a Marion Cotillardové, roli má také ve válečném filmu Air Strike.

Podle agentury AP Fan vydělala za svou hereckou práci miliony dolarů a značné příjmy má i z reklamy. Její jméno se ale objevilo ve zprávách popisujících praxi běžnou ve filmové branži - herec údajně podepíše veřejně známou smlouvu s oficiální výší gáže, ale zároveň také soukromý kontrakt, v němž je skutečný a mnohem vyšší honorář. Moderátor diskusního pořadu Cchuej Jung-jüan v květnu prohlásil, že se praxe, která umožňuje daňový únik, týká také Fan. Později se za svá slova omluvil.

Pekingská kancelář hereččina managementu je uzavřená a kalendář, který visí venku, zůstal na červencové stránce. Herečka v minulosti s pompou oslavovala své narozeniny, loni na nich ohlásila nabídku k sňatku od svého přítele. Letos jí ale na sociálních sítích poblahopřála jenom hrstka lidí.

Podle komentářů byla Fanina popularita příčinou její zkázy, neboť úřady ji mohou využít, aby poukázaly na daňové podvody. "Taková slavná herečka a nikdo neví, kde je. To je opravdu znepokojivé," stojí v jednom komentáři. Na místní sociální síti Weibo má Fan 62 milionů příznivců. Její účet je ale několik týdnů neaktivní.

Čína je druhým největším hráčem filmového průmyslu, ale úřady si udržují kontrolu nad domácí produkcí a mají poslední slovo při obsazování rolí i výběru režisérů a scénářů. Zničit Faninu kariéru by bylo v Číně snadné, úřady mají možnost zadržet, vyslýchat i obvinit občany bez oznámení.

AP napsala, že zatím nejvýmluvnější zprávou o Fan je informace, která se 6. září objevila na webové stránce deníku Securities. Tvrdí se v ní, že daňový úřad zaslal Fanině studiu upozornění, že herečka "je pod kontrolou", čímž se často označuje fakt, že je osoba vyšetřována. Později ale informace z webu zmizela.

Osud čínské herečky začal znepokojovat i společnosti, jež s ní počítaly ve své reklamě. Australská pobočka švýcarského výrobce vitaminů oznámila, že přestala používat materiály s Fan, situaci bedlivě sleduje a doufá, že se v brzké době vyjasní. Britský De Beers podnikající v diamantech, který smlouvu s herečkou mandlových očí a porcelánové pleti podepsal loni, se už zřejmě situaci přizpůsobil - na srpnovém otevření obchodu v Si-anu firmu zastupovala jiná herečka Kao Jüan-jüan.

Témata:  Čína filmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy