reklama

Podobný úkaz je v britských vodách velikou vzácností a většinou lidé běluhy viděli u břehů Skotska, které nejsou tak vzdáleny jejímu přirozenému prostředí. Naposledy se v Británii podle místních médií tento kytovec ukázal před třemi lety, a to ve vodách u hrabství Northumberland na severu Anglie. Na břehu Temže už se kvůli neobvyklému návštěvníkovi shromáždily desítky fotografů.

Sdružení britských potápěčů na záchranu mořských živočichů (BDMLR) uvedlo, že v Temži skutečně plave běluha. Dodalo, že jde o znepokojivý úkaz, jelikož "nejde o běžný druh", zvíře se ale prý chová normálně. Událost už zkoumá organizace na ochranu zvířat RSCPA, která uvedla, že spolupracuje také s dalšími skupinami.

Mluvčí BDMLR Julia Cableová Brity vyzvala, aby se k osamocené běluze nepřibližovali a sledovali ji z břehů. Doufá, že zvíře se vydá zpět na otevřené moře a nezamíří dál proti proudu Temže. Sky News připomíná, že v roce 2006 zde po několikahodinové záchranné operaci uhynul pětimetrový vorvaňovec, který v řece zůstal uvězněný.

Běluha severní může dosahovat délky až 5,5 metru a hmotnosti 1600 kilogramů. Nejčastěji se vyskytuje v pobřežních vodách Severního ledového oceánu a obvykle se pohybuje v malých skupinkách.