Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise OSN může nadále vyšetřovat zločiny v Jemenu

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Rada OSN pro lidská práva dnes prodloužila mandát vyšetřovatelům, kteří se zabývají situací v Jemenu. Členové rady hlasovali v Ženevě v poměru 21 proti osmi hlasům pro zachování vyšetřovatelského týmu, jehož členové ve své minulé zprávě konstatovali, že v Jemenu dochází k válečným zločinům. Tamní konflikt mezi šíitskými povstalci a vládou trvá od roku 2014 a vyžádal si na 10.000 lidských životů.

Proti prodloužení mandátu vyšetřovatelů byla jemenská vláda a Saúdská Arábie, která velí koalici, jež bojuje na straně jemenského režimu proti povstalcům.

Podle jemenské vlády vyšetřovací komise svou prací porušuje svrchovanost Jemenu. Komise ve své srpnové zprávě konstatovala, že válečných zločinů se dopouštějí obě strany konfliktu.

OSN se bez úspěchu snažila zorganizovat v září mírové rozhovory, povstalci si ale pro svou účast kladli několik podmínek a nakonec do Ženevy nepřijeli.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Jemen

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy