Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie zatím nepočítá s předčasnými volbami

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Britská vládnoucí Konzervativní strana počítá s tím, že se parlamentní volby budu konat v roce 2022. Před zahájením stranické výroční konference to dnes řekl vůdce strany Brandon Lewis. Podle některých britských médií by tlak způsobený jednáním o brexitu mohl vést k předčasným volbám. S těmi nepočítá ani bývalý ministr pro brexit David Davis.

Stanici Sky News řekl, že si nemyslí, že se budou konat předčasné volby a že je na premiérce Therese Mayové, zda do nich konzervativce povede. Davis také řekl, že by premiérku v hlasování o důvěře podpořil.

Davis ale kritizoval premiérčin plán z Chequers o brexitu, když řekl, že pokud ho vláda bude chtít zachovat, přijde o část hlasů.

Mayová v rozhovoru se Sunday Times plán znovu hájila. Řekla, že je to jediná proveditelná strategie a že kritici tohoto plánu politikaří. "Jediný návrh, který je v tuto chvíli na stole, je plán z Chequers," řekla Mayová.

Británie má z Evropské unie vystoupit v březnu příštího roku, ale zda se podaří dohodu s EU dojednat, zatím není jasné. Opoziční labouristé na svém sjezdu rozhodli, že budou hlasovat proti jakékoli dohodě založené na plánu z Chequers.

Davis dnes prohlásil, že doufá, že z tohoto plánu sejde a že neprojde v Evropě ani v parlamentu.

Šéfka skotských konzervatistů Ruth Davidsonová se ve Sky News snažila potíže kolem vyjednávání o brexitu zlehčit, když řekla, že to může pomoci odblokovat rozhovory. Nedávný summit EU v Salcburku podle ní "lehce pročistil vzduch" a stále existuje základ pro dokončení dohody.

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie 20. září na summitu v Salcburku dali najevo, že rozhovory o podobě odchodu Británie z EU musejí v říjnu výrazně pokročit. Jen tak je bude možné uzavřít na mimořádném summitu plánovaném na polovinu listopadu a vyhnout se situaci, že Británie z EU v březnu příštího roku natvrdo "vypadne" bez dohody.

Témata:  Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy