Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie zatím nepočítá s předčasnými volbami

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Britská vládnoucí Konzervativní strana počítá s tím, že se parlamentní volby budu konat v roce 2022. Před zahájením stranické výroční konference to dnes řekl vůdce strany Brandon Lewis. Podle některých britských médií by tlak způsobený jednáním o brexitu mohl vést k předčasným volbám. S těmi nepočítá ani bývalý ministr pro brexit David Davis.

Stanici Sky News řekl, že si nemyslí, že se budou konat předčasné volby a že je na premiérce Therese Mayové, zda do nich konzervativce povede. Davis také řekl, že by premiérku v hlasování o důvěře podpořil.

Davis ale kritizoval premiérčin plán z Chequers o brexitu, když řekl, že pokud ho vláda bude chtít zachovat, přijde o část hlasů.

Mayová v rozhovoru se Sunday Times plán znovu hájila. Řekla, že je to jediná proveditelná strategie a že kritici tohoto plánu politikaří. "Jediný návrh, který je v tuto chvíli na stole, je plán z Chequers," řekla Mayová.

Británie má z Evropské unie vystoupit v březnu příštího roku, ale zda se podaří dohodu s EU dojednat, zatím není jasné. Opoziční labouristé na svém sjezdu rozhodli, že budou hlasovat proti jakékoli dohodě založené na plánu z Chequers.

Davis dnes prohlásil, že doufá, že z tohoto plánu sejde a že neprojde v Evropě ani v parlamentu.

Šéfka skotských konzervatistů Ruth Davidsonová se ve Sky News snažila potíže kolem vyjednávání o brexitu zlehčit, když řekla, že to může pomoci odblokovat rozhovory. Nedávný summit EU v Salcburku podle ní "lehce pročistil vzduch" a stále existuje základ pro dokončení dohody.

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie 20. září na summitu v Salcburku dali najevo, že rozhovory o podobě odchodu Británie z EU musejí v říjnu výrazně pokročit. Jen tak je bude možné uzavřít na mimořádném summitu plánovaném na polovinu listopadu a vyhnout se situaci, že Británie z EU v březnu příštího roku natvrdo "vypadne" bez dohody.

Témata:  Velká Británie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.