Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zločinci, kteří mají na svědomí incidenty ve městě Aktobe, dostali příkazy z ciziny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: news.com

Astana - Zločinci odpovědní za nedávné násilné incidenty v kazašském městě Aktobe dostávali příkazy z ciziny. V poselství k národu to dnes uvedl prezident Nursultan Nazarbajev.

Varoval, že v zemi jsou patrné příznaky "barevných revolucí", jak média některých postsovětských států označují lidové protivládní protesty, z jejichž vyvolávání obviňují Západ. Agentura Reuters ale poukázala na to, že jeden z mužů obviněných z účasti na útocích umístil na internetu video sympatizující s organizací Islámský stát (IS).

V Aktobe na severu Kazachstánu koncem minulého týdne skupina údajných náboženských radikálů zaútočila na několik objektů a kasárna. Podle posledních údajů kazašské prokuratury bylo 13 zločinců zastřeleno, 14 zraněno a šest je na útěku. Incidenty si vyžádaly i šest mrtvých vojáků a civilistů, zraněno bylo téměř 40 dalších lidí. Ve městě dodnes trvá stav zvýšeného "teroristického ohrožení".

Video, o němž se zmínil Reuters, se objevilo na účtu pod jménem Rustem Omarov na sociální síti VKontakte, která je populární v postsovětských zemích, kde se mluví rusky. V tříminutovém příspěvku je mimo jiné vidět prapor takzvaného Islámského státu a nápisy v arabštině na černém pozadí. Omarov je přitom podle kazašských úřadů jednou z osob stojících za útoky v Aktobe.

Témata:  Kazachstán Nursultan Nazarbajev

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy