Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezdomovci, Romové, imigranti. Babiš a ODS v kampani přitvrdili, je z toho mezinárodní ostuda

Andrej Babiš volí
Andrej Babiš volí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Kampaň před komunálními volbami a volbami do třetiny Senátu vrcholí. A některá hesla, bilboardy i letáky budí velké kontroverze. Některé jsou tak „poutavé“, že si jich všiml také ředitel komunikace Human Rights Watch Andrew Stroehlein, který některé české strany hodně kritizuje.

Jako první Stroehleina upoutal slogan hnutí Otevřená radnice Most. To má na svém plakátu heslo: „Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí!“ „Volební billboard v České republice s odkazem na Romy. A není jediný v kampani, která je plná otřesného rasismu z mnoha stran,“ postěžoval si zástupce HRW.

K tomuto konkrétnímu letáku doplnil, že jej Facebook odstranil kvůli rasistickému obsahu. „Bohužel, billboard existuje ve fyzické podobě v ulicích,“ vysvětluje Stroehlein. To je ale jen začátek.

Update with another Czech campaign ad: just in case you maybe thought refugees and Roma were the only vulnerable groups that parties are attacking, here’s one from ODS lashing out at the homeless: “A TRAM IS NOT A HOSTEL. ORDER. NOT ANARCHY.” https://t.co/9WBVZorDIE pic.twitter.com/ubSZJTMOIO

— Andrew Stroehlein (@astroehlein) 30. září 2018

„Mezitím, český premiér (a bývalý agent komunistické tajné policie) Andrej Babiš říká: „Uprchlíci? Nechci ani jedno." Takže lidem nuceným uprchnout ze své země, aby unikli válce, pronásledování nebo přírodním katastrofám, český premiér říká trhněte si,“ shrnuje přední zástupce HRW.

Pak si ale posvítil i na pražskou ODS. „Aktualizace další české kampaně pro případ. Tady je jeden od ODS, který útočí na bezdomovce: „Tramvaj není noclehárna. Pořádek proti anarchii“,“ cituje Stroehlein další z předvolebních reklam. Spojení „proti anarchii“ je navíc zvýrazněno v černé a bílé barvě“, které na české politické scéně používají Piráti, naopak pořádek je zvýrazněn modře dle barvy občanské demokracie.

Témata:  Česká republika Komunální volby Human Rights Watch ODS Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy