reklama

Dnem německé rozmanitosti by Německo mělo podle iniciátorů výzvy oceňovat pozitivní stránky přistěhovalectví. "Je důležité, aby bylo každý rok symbolicky slaveno znovusjednocení," uvádí organizace v apelu. Symbolický akt uznání různorodosti společnosti však potřebuje i přistěhovalecká komunita.

Německá jednota je podle signatářů obvykle nahlížena z čistě "bílého" pohledu východních a západních německých Němců a na ostatní Němce se často zapomíná. Přitom je podle textu německá jednota částečně provázena "rasistickými zkušenostmi". Také velká část východoněmeckého obyvatelstva pocítila v letech po znovusjednocení odcizení a stigmatizaci; jednota zůstane nedokončena, pokud se o těchto příbězích nebude mluvit, zdůrazňují menšinové spolky.

Saský ministerský předseda Michael Kretschmer dnes vyzval obyvatele spolkové země, aby nepřipustili výpady a útoky vůči přistěhovalcům. Při příležitosti státního svátku konzervativní politik v saském spolkovém sněmu v Drážďanech prohlásil, že pravicový extremismus, rasismus a xenofobie jsou největším nebezpečím pro demokracii. Právě saská města se v poslední době stala svědky projevů xenofobie a neonacismu.

Třídenní oslavy německého znovusjednocení vrcholí právě dnes v Berlíně. V tamním dómu se dopoledne uskutečnila za přítomnosti prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a kancléřky Angely Merkelové ekumenická bohoslužba. Hlavní slavnostní akt se pak za účasti ústavních činitelů koná kolem poledne v Německé státní opeře. Mezitím už třetím dnem pokračují lidové oslavy na prostranstvích kolem Braniborské brány a historické budovy Říšského sněmu.