reklama

"Francie je v rozpacích ohledně situace kolem šéfa Interpolu a je znepokojena kvůli výhrůžkám, které dostala jeho manželka," uvedlo francouzské ministerstvo vnitra v prohlášení. Francouzská policie začala zmizení Menga vyšetřovat koncem týdne poté, co jeho manželka nahlásila policii, že o něm nemá žádné zprávy od 25. září. Žena rovněž policii řekla, že dostala výhrůžky telefonem i prostřednictvím sociálních sítí.

Čína se zatím ke zmizení Menga oficiálně nevyjádřila, aní místní média o jeho případu zatím neinformovala, uvedla dnes agentura Reuters.

Podle francouzské policie odletěl čtyřiašedesátiletý Meng koncem minulého měsíce do Číny, kam dorazil, ale poté už o jeho místě pobytu nejsou zprávy. Podle agentury Reuters není jasné, proč Meng do Číny letěl.

Deník South China Morning Post (SCMP) už dříve s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že šéf Interpolu je v Číně vyšetřován a po příletu minulý týden byl ihned předveden k výslechu. Podle deníku není jasný důvod vyšetřování ani místo, kde je držen.

Do čela Interpolu usedl Meng v listopadu 2016 a stal se tak prvním Číňanem v této funkci. Už od dubna 2004 je náměstkem čínského ministra pro bezpečnost, byl jím tak i v době, kdy toto ministerstvo vedl Čou Jung-kchang, který byl v roce 2015 odsouzen k doživotnímu trestu a propadnutí majetku za braní úplatků, vyzrazení státního tajemství a zneužití pravomocí.

Do letošního dubna měl Meng podle deníku SCMP také vysokou funkci v čínské komunistické straně. V posledních letech se v Číně objevilo více případů zmizení vyšších čínských funkcionářů a čínské úřady až po týdnech či měsících oznámily, že je vyšetřují, většinou kvůli podezření z korupce.