reklama

Lieberman dnes nařídil zmenšení přípustné zóny pro palestinské rybáře z Gazy z nynějších devíti námořních mil (16,7 kilometru) na šest. Zároveň podle sdělení úřadu COGAT, který koordinuje izraelské aktivity na palestinských územích, pohrozil "dalšími kroky, pokud budou násilné incidenty pokračovat".

Zmíněná další případná opatření by mohla zahrnovat restrikce na Kerem Šalomu, který je hlavním obchodním hraničním přechodem Pásma Gazy a zároveň jeho jediným přechodem s Izraelem.

Lieberman při zdůvodnění svého rozhodnutí poukázal na to, že k němu přispěly páteční "výtržnosti" u hraničního plotu a také protesty v polovině týdne na pláži, do nichž se na severu Pásma Gazy zapojila řada demonstrantů a také rybáři se svými čluny.

V pátek izraelští vojáci zabili tři Palestince, mezi nimiž byl i třináctiletý chlapec. Stalo se to během protestů, které Palestinci uspořádali na pěti místech podél hraničního plotu. Izraelci tvrdí, že demonstranti házeli na vojáky granáty a na několika místech plot poškodili pákovými kleštěmi.

Hamás pásmu vládne od roku 2007 a vedl proti Izraeli tři války. Podle Izraele podněcuje Palestince k protestům na hranici, což ale Hamás popírá.