Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norsko dál vyšetřuje 25 let starý útok na vydavatele Satanských veršů, podezření padá na muslimy

Vlajka Norska
Vlajka Norska
Foto: Pixabay

Norská policie dnes oznámila, že podezírá několik cizích státních příslušníků z útoku na Williama Nygaarda, norského vydavatele Satanských veršů Salmana Rushdieho, z roku 1993. Podle policie je dnešní prohlášení čistě procedurálním krokem, který má zabránit promlčení trestní odpovědnosti, napsala agentura Reuters. Ve čtvrtek 11. října uplyne od střelby, při níž Nygaard utrpěl těžké zranění, 25 let.

Bývalý íránský duchovní vůdce ajatolláh Chomejní vynesl v roce 1989 rozsudek smrti nad britským spisovatelem Salmanem Rushdiem, kterého kvůli knize Satanské verše obvinil z rouhačství.

Chomejní ve svém náboženském výnosu (fatvě) požadoval po všech muslimech světa, aby zabili autora a vydavatele knihy kdekoli na světě, aby si již nikdo netroufl napadat posvátné muslimské hodnoty.

William Nygaard řídil norské nakladatelství Aschehoug, které v roce 1989 vydalo norský překlad Satanských veršů. V roce 1993 byl Nygaard v metropoli Oslo zasažen třemi výstřely, utrpěl těžké zranění a musel být operován. Žádný podezřelý nebyl doposud v souvislosti s útokem, který se s největší pravděpodobností vztahoval k norskému vydání Rushdieho díla, zatčen.

Norská policie dnes vydala prohlášení, v němž uvedla, že z "pokusu o atentát" na Nygaarda podezírá zahraniční občany, kteří se v současnosti nenacházejí na norském území. Jména podezřelých, jejich počet ani národnost policie nesdělila.

Prohlášení, vydané těsně před promlčecí lhůtou, umožňuje policii pokračovat ve vyšetřování případu. "Uděláme maximum pro to, aby byla kauza vyřešena," napsala norská policie v prohlášení.

"Jsem spokojen s vývojem případu, především pak s tím, že úřady a policie uvádějí, že útok byl pravděpodobně namířen proti svobodě slova," reagoval dnes na nejnovější kroky policie 75letý Nygaard.

Témata:  Norsko Salman Rushdie 1 Islám

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy