Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivé detaily z vraždy Kuciaka: Objednavatelka zuřila kvůli vraždě novinářovy snoubenky

Ján Kuciak
Ján Kuciak
Foto: Facebook

Vraždu slovenského novináře Jana Kuciaka si objednali na konci minulého nebo začátkem tohoto roku. Uvádí to server Aktuality.sk, pro který Kuciak před svou smrtí pracoval.

Server uvádí, že Tomáš Szabó a Miroslav Marček, tedy údajný střelec a řidič z kauzy vraždy Jana Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, měli po medializaci případu žádat více peněz než jim bylo původně slíbeno. Nakonec je i dostali, o kolik přesně šlo prý ale není známo.

Původně měla být vražda objednána za 70 tisíc eur - 50 tisíc hotově a dalších 20 tisíc mělo jít na odpuštění dluhu. 

Alena Zsuzsová podle serveru ve výpovědi zmiňuje i kmotra své dcery a také to, kdo ji pravidelně financuje. Dokument obsahuje informace o přípravě vraždy a o jejím průběhu. Objednavatelka už při prvním setkání s podnikatelem Zoltánem Andruškou z Komárna měla připravené video, kde a kdy se Kuciak pohyboval, jeho fotky, i adresu. On to vše pak předal vrahovi.

Server, který má k dispozici usnesení o vzetí čtveřice obviněných do vazby, také píše, že vykonavatelé si byli pak nejméně sedmkrát si byli obhlédnout místo činu v obci Veľká Mača. Poprvé se byli podívat na dům 5. února a poslední obhlídku provedli dva dny před vraždou.

Novináře Jana Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírová zavraždili ve středu 21. února. Pachatelé při činu měli k dispozici zvláštní mobilní telefony, které jim koupili za 80 eur. Vrah po střelbě vyšel z domu a pěšky prošel kolem několika domů přes ulici směrem k fotbalovému hřišti, kde ho měl vyzvednout Marček. Po vraždě se společně přesunuli do Komárna za Zoltánem Andruško.

„Na osobním setkání u obviněného mu obvinění oznámili, že provedli vraždu Jana Kuciaka a ještě jedné ženy, která byla s ním v domě," cituje ze soudního dokumentu server.

Andruško informoval Zsuzsuvou o novinkách až o den později, když za ní přijel do jejího domu. Atmosféra mezi nimi prý byla bouřlivá, protože Zsuzsové se nelíbilo, že byla zavražděna také Kuciakova snoubenka Martina.

Vyplacené peníze dostali pachatelé v bankovkách v hodnotě 500 eur, které byly zabalené v ubrousku.

Když vrah a řidič zjistili, kdo byl Jan Kuciak, požadovali od Andruška více peněz. Nyní jim hrozí tresty od 25 let až doživotí. „Za těchto okolností lze právem předpokládat, že se obvinění v případě ponechání na svobodě mohou vyhýbat trestnímu stíhání tím, že uniknou, aby se tak vyhnuli trestu, který jim hrozí," dodává se v soudním dokumentu.

V dokumentu se také připomíná, že Szabo absolvoval „paravojenský výcvik v mezinárodní agentuře", je „jazykově vybavený" a dokázal by žít v zahraničí.

Témata:  Ján Kuciak Slovensko policie SR Alena Zsuzsová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy