Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušte monarchii a odsuďte krále, žádá katalánský parlament. V Madridu se pořádně zlobí

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Separatisté v katalánském parlamentu ve čtvrtek prosadili schválení deklarace vyzývající ke zrušení monarchie a odsuzující postoje krále Felipeho VI. Španělský premiér Pedro Sánchez deklaraci kritizoval a pohrozil právními kroky, informoval deník El Mundo.

Katalánské separatistické strany sice nedávno přišly o absolutní většinu v parlamentu, nejsilnější formace Společně za Katalánsko (JxCat) a Republikánská levice Katalánska (ERC) však rezoluci prosadily společně s levicovým uskupením barcelonské starostky Ady Colauové. Rezoluce odsuzuje "zaujetí postoje krále Felipeho VI. a jeho zásahy do katalánského konfliktu". Požaduje rovněž "zrušení instituce tak přebytečné a nedemokratické, jako je monarchie".

Král se během posledního roku od ilegálního katalánského referenda za samostatnost opakovaně vyslovil pro jednotu Španělska a jeho postoje kopírovaly stanoviska centrální vlády v Madridu rázně odmítající snahy o odtržení regionu.

Sánchez na čtvrteční večerní hlasování reagoval vzápětí. Rezoluci označil za "politicky nepřijatelnou" a za "důsledek vychýlení separatistických skupin". Vláda podle něho učiní právní kroky. Sánchez sice nespecifikoval, jaké, podle španělských médií by však mohlo jít zřejmě o podnět k ústavnímu soudu.

Podobně již vlády v Madridu naložily s předchozími dokumenty schválenými katalánským parlamentem, které nabourávaly integritu španělského státu.

Témata:  Katalánsko Španělsko Král Felipe VI.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.