Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exploze ropovodu v Nigérii zabila nejméně 30 lidí

Ropovod
Ropovod
Foto: Pixabay

Při výbuchu a následném požáru ropovodu na jihovýchodě Nigérie v pátek zahynulo nejméně 30 osob. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný bezpečnostní zdroj. Neštěstí způsobili zloději, kteří potrubí nařízli, oznámily nigerijské úřady i provozovatel ropovodu. Některá místní média píšou až o pěti desítkách obětí.

"Bezpečnostní složky na místě po příjezdu nalezly více než 30 spálených těl, nemálo lidí bylo převezeno do nemocnice," řekl agentuře AFP velitel místních bezpečnostních sil. Neštěstí se stalo po půlnoci místního času u města Aba.

Exploze a požár naruší produkci, uvedl mluvčí státní ropné firmy Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC). Společnost musela přestat čerpat ropu. Firma však také přepravuje ropu po silnici, což by mělo případné problémy zmírnit.

Nigérie je největším těžařem ropy v Africe. Zemi často trápí úniky ropy způsobené krádežemi a sabotážemi. Metody, které se používají ke krádežím ropy, často způsobují požáry. Při obdobném výbuchu v deltě Nigeru, kde se černé zlato těží, zemřelo v roce 1998 přes 1000 lidí.

Témata:  Nigérie ropa výbuch

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy