Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Michael si vyžádal už 18 obětí

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Michael, který tento týden nejdříve jako hurikán a poté jako bouře zasáhl jihovýchod USA, si vyžádal podle nejnovější bilance 18 obětí. Dnes o tom informoval portál Weather.com. Na Floridě, která byla postižena nejhůře, se úřady obávají, že počet mrtvých se ještě zvýší, neboť se dosud nepodařilo prohledat všechny trosky.

Poslední zatím ohlášenou obětí je člověk, jehož tělo bylo nalezeno ve floridském městečku Mexico Beach, kde hurikán provázený větrem s rychlostí až 250 kilometrů za hodinu vstoupil na pevninu. Bilance mrtvých na Floridě tak vzrostla na osm, šest obětí oznámila Virginie, tři Severní Karolína a jednu Georgie.

Šéf hasičů v Miami Joseph Zahralban, který vede jeden ze záchranných oddílů, nepochybuje o tom, že bilance bude nakonec vyšší. Stejný názor zastávají i floridské úřady, které v sobotu uvedly, že dosud přijaly tisíce hovorů od lidí, kteří pohřešují své blízké.

V městečku Mexico Beach, které hurikán zcela zpustošil, procházejí záchranáři se psy hromady sutě a pátrají po případných přeživších či tělech. Hasiči o prohlídkách hovoří jako o časově náročných, neboť nechtějí postup uspěchat, aby nikoho nepřehlédli.

"Jsme na dně. Je tady nepředstavitelná zkáza," řekl starosta Mexico Beach Al Cathey s tím, že bez pomoci se město neobejde.

Na Floridě zůstává bez dodávek elektrické energie na 250.000 domácností a rozvodné závody varovaly, že mnoho lidí si na elektřinu bude muset počkat i několik týdnů.

Pomalu se situace lepší ve Virginii, kde bylo bez elektřiny přes 600.000 domácností, ze kterých je již zhruba půl milionu odběratelů opět připojeno. V Georgii jsou bez proudu z původních 350.000 odběratelů již jen tisíce lidí.

V Severní a Jižní Karolíně a také ve Virginii způsobil hurikán záplavy. Právě záplavy si ve Virginii vyžádaly všech šest obětí, mezi kterými je i hasič.

Materiální škody dosud celkově vyčísleny nebyly, je ale jasné, že půjdou do miliard dolarů (desítek miliard korun). Ministerstvo zemědělství v Georgii odhaduje, že jen v tomto státě živel farmářům způsobil ztráty na úrodě za více než miliardu dolarů (22 miliard korun).

Témata:  USA hurikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy