Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking označil lodě amerického námořnictva v Jihočínském moři za ofenzívu

USS Truxtun (DDG-103)
USS Truxtun (DDG-103)
Foto: U.S. NAVY

Lodě amerického námořnictva v Jihočínském moři dnes označil Peking za ofenzivní krok. A chystaný prodej amerických zbraní Tchaj-wanu představuje narušování čínských vnitřních záležitostí, řekl dále ve vysílání stanice Fox News čínský velvyslanec v USA Cchuej Tchien-kchaj.

"Čínské válečné lodě neplují k pobřeží Kalifornie nebo do Mexického zálivu. (Lodě amerického námořnictva) jsou opravdu blízko u čínských ostrovům, u pobřeží Číny. Takže, kdo se chová ofenzivně, a kdo je v obranné pozici? Je to zcela zjevné," prohlásil čínský velvyslanec.

Upozornil přitom na americký torpédoborec, jenž na konci září proplul kolem ostrovů, které si v Jihočínském moři nárokuje Čína, napsala agentura Reuters.

Chystaný prodej zbraní Tchaj-wanu oznámilo americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek. Čína, která považuje Tchaj-wan za svou součást, vzápětí prostřednictvím svého velvyslance Washington vyzvala, aby své "špatné rozhodnutí" ihned odvolal.

Témata:  USA Čína U.S. Navy

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy