reklama

Pachatel v pondělí po poledni v restauraci McDonald's na kolínském nádraží začal rozlívat hořlavinu, a posléze odpálil takzvaný Molotovův koktejl. V restauraci, kde vážné popáleniny utrpěla 14letá dívka, se pak spustil protipožární systém. Zřejmě kvůli tomu muž, který možná chtěl ohněm odpálit malé plynové nádoby s kovovými součástkami, které měl s sebou, zamířil do nedaleké lékárny.

Tam vzal jednu ženu jako rukojmí a několik hodin ji zadržoval i s pomocí airsoftové zbraně, která byla k nerozeznání od zbraně střelné. Speciální jednotky nakonec ženu, která utrpěla lehká zranění, osvobodily. Útočníka při akci několikrát zasáhly.

Mezi indicie ukazující na pokus o teroristický útok patří například to, že se pachatel podle svědků hlásil k takzvanému Islámskému státu a požadoval také možnost vycestovat za touto organizací do Sýrie. Navíc se domáhal propuštění jedné ženy z vězení, jejíž muž je údajně teroristou.

Vyšetřovatelé nyní pátrají především po tom, jestli muž skutečně čin spáchal jako člen Islámského státu nebo jiné teroristické organizace, případně jestli byl s někým z takové organizace v kontaktu. Zjišťují také, jestli měl nějaké spolupachatele.