Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman si z Arménie veze pěkný dárek

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jerevan - Prezidenta Miloše Zemana, který je znám svým kladným vztahem k alkoholu, potěšily dárky, které dostal v Arménii. Domů si vede láhev dvaasedmdesátileté brandy. Zároveň obdržel vlastní sud s asi 400 litry této lihoviny, ten ale zůstane ve sklepích podniku. Z Arménie Zeman letí do Makedonie, kde zůstane do pátku.

Likérka Ararat vyrábí brandy od roku 1887. Jejich výrobky jsou celosvětově známé jako "koňak Ararat". I když má Francie na koňak autorská práva, v minulosti jerevanská likérka uspěla v jedné soutěži v Paříži. Francouzi očarováni kouzlem Araratu výrobci povolili používat název "koňak". Jeho velkým příznivcem byl například i bývalý britský ministerský předseda Winston Churchill nebo sovětské špičky.

Zemanovi hostitelé dnes představili historii firmy i její produkty a ukázali mu sudy, ve kterých koňak několik let zraje. Pro českého prezidenta také připravili ochutnávku nápoje.

Zároveň mu darovali lahev koňaku ročníku 1944, tedy z roku, kdy se Zeman narodil. Jeden z asi 400 litrových sudů opatřili plaketou, která mu zaručuje vlastnictví zrající brandy. Český prezident si tak bude moct kdykoli vyžádat vzorek na ochutnání nebo přijet koňak popít. Hostitelům Zeman na oplátku v žertu slíbil, že pro ně bude v Česku pracovat jako neplacený agent.

Na závěr návštěvy Zeman zavítal do kláštera Chor Virap, kde se setkal s místním představitelem jezídské komunity Amo Šarojanem. Zeman již ve středu při setkání s novináři na dotaz ČTK řekl, že jezídi o setkání požádali sami. "Mně bylo potěšením tomuto setkání vyhovět," řekl.

I když se víra jezídů skládá z prvků mnoha náboženství včetně křesťanství či islámu, jsou často utlačováni a pronásledováni. V poslední době stovky až tisíce jezídů zabili válečníci takzvaného Islámského státu.

Témata:  Miloš Zeman Arménie alkohol

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy