Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderné zbraně použijeme k obraně, agresor chcípne, tvrdí Putin

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že Rusko použije své jaderné zbraně jedině v odpovědi na blížící se raketový útok. A agresoři podle něj "prostě chcípnou".

"Když se přesvědčíme, že je veden útok proti Rusku, až pak zasadíme odvetný úder. Samozřejmě, bude to katastrofa a my nemůžeme být iniciátory této katastrofy," prohlásil Putin v debatě se členy diskusního klubu Valdaj v černomořském letovisku Soči.

"Agresor musí vědět, že my jako mučedníci skončíme v ráji, ale agresor prostě chcípne, nestihne se ani kát," dodal.

"Ne," odpověděl Putin na dotaz moderátora, zda mu není hrozně, že je jedním ze tří lidí, na kterých spočívá odpovědnost za mír a za svět. Podle prezidenta je prostě nutné vždy myslet pozitivně a mít na vědomí, pro koho se pracuje.

Na otázku, jakých konfliktů se Rusko obává, Putin prohlásil, že žádných. "My se vůbec ničeho nebojíme. Máme zemi s takovým územím, s takovou obranou, s takovým obyvatelstvem, odhodlaným hájit své zájmy," prohlásil a dodal, že na rozdíl od jiných zemí jsou Rusové ochotni obětovat svůj život za vlast. Prezident při této příležitosti také zdůraznil, že Krym je součástí Ruska, a to z rozhodnutí obyvatel poloostrova.

Témata:  Vladimír Putin jaderné zbraně Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy