Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to bylo s Chášukdžího smrti? Západní tajné služby v tom nemají jasno

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Dva týdny po zmizení novináře Džamála Chášukdžího nemají americké ani evropské zpravodajské služby jasný obrázek o roli, kterou mohl při novinářově zavraždění sehrát saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na západní bezpečnostní zdroje. Podle amerických médií kvůli Chášukdžího případu do Turecka v pondělí odcestovala ředitelka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová.

Že má Salmán, který de facto zemi vládne, rozhodující podíl na Chášukdžího smrti, protože saúdský bezpečnostní aparát ovládá, je podle Reuters přesvědčeno šest činitelů amerických a západoevropských tajných služeb. Konkrétní důkazy ale nemají.

Západní bezpečnostní složky nemají ani zdaleka úplný obrázek o tom, co se v saúdském konzulátu v Istanbulu stalo. Nevědí, jak Chášukdží zemřel, ani kam odvezli jeho tělo. Navzdory široce rozšířené informaci, že existuje zvukový záznam dokládající novinářovo mučení a usmrcení, nikdo ze západních činitelů k údajné nahrávce zatím přístup neměl.

Otázka viny korunního prince je podle Reuters pro západní vlády zásadní. Přesvědčení tajných služeb o Salmánově vině se opírá o jeho dominantní roli v saúdské vládě. Je podle nich pochybné, že by o tak důležité akci nevěděl.

Špionážní informace o případných instrukcích, které od Salmána saúdské komando dostalo, nejsou ale průkazné. To nastoluje otázku, zda členové komanda měli Chášukdžího zavraždit, nebo ho jen unést a dopravit do Rijádu.

Americký prezident Donald Trump v pondělí v rozhovoru pro list USA Today označil vraždu súdánského novináře za "zpackaný komplot".

Turečtí činitelé podle Reuters dali západním kolegům slovní informaci o důkazech, které nashromáždili v Chášukdžího případu. Informace jsou prý detailní a hodnověrné. Nezávislé zjištění západních tajných služeb spíše podporuje zprávy médií, že novináře v konzulátu zavraždilo komando vyslané ze Saúdské Arábie, uvádí Reuters.

Témata:  Saúdská Arábie USA CIA Džamál Chášakdží

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.