Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tlak uprchlíků na balkánské trase opět roste. Policie zasáhla na bosensko-chorvatské hranici

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Policie na bosensko-chorvatské hranici nedaleko vsi Izačić dnes zabránila několika desítkám migrantů přejít do sousedního Chorvatska. Informuje o tom agentura AP. Chorvatská policie popřela fámy, že Záhřeb otevře hranice a varovala, že nepřipustí, aby lidé přecházeli hranice ilegálně.

Děti vykřikovaly "Chorvatsko, Chorvatsko". Skupina chtěla z Chorvatska pokračovat na západ do jiných zemí Evropské unie.

Skupina migrantů v pondělí ušla asi 15 kilometrů od azylového centra a snažila se upozornit na to, že hranice pro lidi prchající před válkou a hladem z Blízkého východu, Afriky a z Asie zůstávají uzavřené. Bosenská policie je poprvé zastavila v pondělí večer asi kilometr od hranice.

Migranti si postavili na noc malé stany, rozbalili si přikrývky a v podzimním chladu spali u silnice, po které projížděla osobní i nákladní auta. Někteří místní lidé běžencům nabízeli jídlo, pití a přikrývky.

Na cestu k jinému hraničnímu přechodu s Chorvatskem se dnes vydala další skupina migrantů.

AP připomíná, že v Bosně přebývá několik tisíc migrantů, kteří by se rádi dostali do Evropské unie. Snaží se přejít přes tuto zemi, aby se vyhnuli jiným, ostřeji střeženým cestám přes Balkánský poloostrov.

Témata:  uprchlíci Chorvatsko Bosna a Hercegovina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy