reklama

Prezident Donald Trump se krátce předtím velmi kriticky vyjádřil k roli Saúdské Arábie v jeho smrti. Podle Trumpa, který dosud volil směrem k úloze Rijádu spíše zdrženlivá slova, jde o "jednu z nejhorších kamufláží v dějinách".

"Měli velmi špatný původní plán. Bylo to provedeno bídně, a ta kamufláž byla jedna z nejhorších kamufláží v dějinách," řekl Trump novinářům v Bílém domě. Vyjádření tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom, že vražda byla předem naplánovaným politickým aktem a novinář byl na konzulát vylákán, označil Trump za "dosti rázné" a sám hodlá s podobnými závěry počkat na další fakta.

V minulých dnech hovořil americký prezident o činu, který se stal na saúdskoarabském konzulátu v Turecku 2. října, velmi rozličně - od vyjádření důvěry verzi Saúdské Arábie po hrozbu přísnými sankcemi.

Šéf americké diplomacie Pompeo dnes uvedl, že Washington identifikoval některé ze Saúdských Arabů odpovědných za vraždu a přijímá vůči nim postihy včetně odebrání víz.

"Tyto tresty nebudou posledním slovem, které v této věci Spojené státy vyřknou. Říkáme velmi jasně, že Spojené státy netolerují takovouto bezskrupulózní akci k umlčení pana Chášukdžího, novináře, pomocí násilí," sdělil Pompeo novinářům.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertové odebere Washington víza, případně znemožní jejich udělení, celkem 21 lidem. Většina z nich americkými vízy podle agentury Reuters v současnosti disponuje.