Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší manévry NATO od konce studené války začínají, zapojí se do nich 50 tisíc vojáků

NATO
NATO
Foto: NATO

V Norsku dnes začíná největší cvičení NATO od konce studené války. Na 50.000 vojáků ze tří desítek zemí při něm bude v také ve Švédsku, Finsku a na Islandu do 7. listopadu trénovat, jak "obnovit suverenitu spojenecké země po vnější agresi". Celkem se do cvičení zapojí na 65 lodí, 250 letadel a 10.000 vozidel.

Manévrů nazvaných Trident Juncture se účastní všechny země NATO, partnerské Finsko a Švédsko a jako mezinárodní pozorovatelé i Rusko a Bělorusko. ČR zastupují vojáci z 25. raketového pluku ze Strakonic s asi 70 kusy techniky.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga cvičení reaguje na změněnou bezpečnostní situaci v Evropě v posledních letech. Účastníci budou rozděleni na jižní a severní síly a budou se střídat v rolích fiktivního agresora a bránících se aliančních sil.

Velká část cvičení se odehraje na moři. Největší lodí, která se manévrů účastní, je letadlová loď USS Harry Truman, první americká letadlová loď v norských vodách od roku 1987.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Norsko Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy