Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč musel zemřít saúdský novinář? Objevily se nové informace, případ nabírá jiný směr

Mecca Royal Hotel Clock Tower
Mecca Royal Hotel Clock Tower
Foto: Hotels.com

Zavražděný novinář Džamál Chášukdží chtěl zveřejnit informace o tom, že Saúdská Arábie v Jemenu použila chemické zbraně. Británie navíc věděla již tři týdny před Chášukdžího vraždou, že se Rijád chystal novináře unést. S odvoláním na tvrzení Chášukdžího blízkého přítele a zdroje v britských zpravodajských službách o tom informoval britský nedělník Sunday Express.

Příkaz Chášukdžího unést podle zpravodajských zdrojů nepřišel přímo od saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. Zároveň ale není zřejmé, zda následník trůnu o plánu věděl. Cílem operace bylo podle zdrojů novináře unést a dopravit do Rijádu. Pro případ, že by vzdoroval, byl připraven ale i záložní plán.

Generální prokurátor Saúdské Arábie minulý týden potvrdil, že vražda Chášukdžího byla předem naplánovaná. Dříve Rijád tvrdil, že novinář zemřel při bitce.

"Poprvé jsme byli informováni, že se něco děje, v prvním zářijovém týdnu, tedy asi tři týdny předtím, než pan Chášukdží 2. října vstoupil (do budovy saúdskoarabského) konzulátu v (Istanbulu). Trvalo ale déle, než se objevily další podrobnosti, " uvedly zpravodajské zdroje.

Chášukdží měl podle nich být v Saúdské Arábii podroben výslechu. Zároveň se pracovalo ale i s alternativou únosu. "Víme, že příkaz přišel z kruhu královské rodiny. Nemáme ale žádné informace o tom, že to nařídil korunní princ Muhammad bin Salmán," pokračovaly zdroje.

Britská tajná služba MI6 podle zdrojů své saúdskoarabské protějšky varovala a požádala je, aby se plánovaná mise zrušila. Požadavek byl ale ignorován. "1. října jsme zjistili, že se skupina, ve které byli mimo jiné členové saúdskoarabské zpravodajské služby (GID), přesunula do Istanbulu. Jejich plán nám byl celkem jasný... Prostřednictvím kanálů jsme je varovali, že to není dobrý nápad. Následující události ukazují, že naše varování bylo ignorováno," uvedly zdroje.

Na otázku, proč Londýn o události neinformoval svého partnera - Spojené státy, zdroj odpověděl, že se rozhodlo, že Británie udělala, co bylo v jejích silách. Podle analytiků ale existuje ještě jedno vysvětlení. "Chášukdží pocházel zevnitř saúdského režimu, byl si blízký s bývalým šéfem tajných služeb. Byl to islamista, člen Muslimského bratrstva a někdo, kdo se spřátelil s Úsámou bin Ládinem. Měl pochopení pro džihád v Afghánistánu, " uvedl Tom Wilson z britského fóra Henry Jackson Society. Oficiální výklad, že Chášukdží byl jen pokrokový novinář bojující za svobodu, je podle něj zjednodušený. "Možnost, že byl zavražděn pouze proto, že byl jako novinář kritický k režimu, není pravděpodobná. Pravda je mnohem komplikovanější," řekl Wilson.

Chášukdžího blízký přítel mezitím uvedl, že novinář měl obdržet důkazy dokumentující, že Saúdská Arábie ve válce v Jemenu použila chemické zbraně. "Setkal jsem se s ním týden před jeho smrtí. Byl nešťastný a měl obavy... Nakonec mi řekl, že získává důkazy o tom, že Saúdská Arábie použila chemické zbraně," uvedl akademik, který nechtěl být jmenován.

V Íránu se v uplynulých měsících objevila nepodložená tvrzení o tom, že Saúdská Arábie použila nervově paralytickou látku sarin, je ale pravděpodobnější, že Chášukdží hovořil o fosforu. Minulý měsíc se podle listu objevily informace, že Saúdská Arábie proti bojovníkům i civilistům v Jemenu použila bílý fosfor od Spojených států. Užití této látky je regulováno: může být použita jako kouřová clona, ale v případě nelegálního užití může oběť popálit až na kost, píše Sunday Express.

"Už jsme v Sýrii viděli, že nic není tak efektivní jako chemické zbraně, pokud jde o eliminaci civilistů a vojáků z měst. Právě z toho důvodu použil (syrský prezident Bašár) Asad fosfor," uvedl expert přes chemické zbraně plukovník Hamish de Bretton-Gordon. "Pokud Chášukdží opravdu měl informace o tom, že Saúdská Arábie cíleně takto využívala fosfor, byla by to pro režim velká ostuda a zároveň motiv," doplnil.

Témata:  chemické zbraně Saúdská Arábie Jemen Džamál Chášakdží

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.