reklama

Lidé přicházející z ostatních členských zemí EU jsou podle DIW většinou mladí, kvalifikování a aktivní na trhu práce. Zaplňují tak řadu volných pracovních míst a zároveň zvyšují spotřebitelskou poptávku. Ta je v posledních letech hlavním motorem růstu německé ekonomiky.

Do Německa podle DIW od roku 2011 přišlo z EU přes pět milionů lidí. Migrace z EU do Německa vrcholila v roce 2015, kdy její příspěvek k růstu hrubého domácího produktu (HDP) činil 0,3 procentního bodu.

"Bez imigrace ze zbytku unie by HDP Německa v roce 2015 vzrostl o 1,2 procenta místo 1,5 procenta," uvedl analytik Marius Clemens z institutu DIW. "Imigrace z EU měla a nadále má výrazný přínos pro (německou) ekonomiku," dodal.

Podle Clemense je nyní zapotřebí zvýšit atraktivitu Německa pro migranty z EU. "Německo potřebuje trochu více zapracovat na tom, aby zůstalo atraktivní volbou pro evropské imigranty, protože hospodářská situace v řadě dalších zemí v eurozóně se zlepšuje," upozornil Clemens. "Je důležité, aby imigranti měli větší příležitost získat práci odpovídající jejich kvalifikaci," dodal.