Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO z Benátek: Město je pod vodou, turisté sedí v zatopené restauraci a v klidu jedí

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Tři čtvrtiny Benátek byly včera pod vodou, problémy způsobily silné bouřky, které se prohnaly celou Itálií. Kvůli tomu museli být dokonce z centra města evakuováni turisté. Na sociálních sítích se ale zároveň objevily videa, která zachycují místní i turisty, jak se snaží záplavy naprosto ignorovat.

Tři čtvrtiny centra města byly pod vodou, Záplavy způsobil silný vítr v kombinaci se vzedmutou hladinou vody. Náměstí sv. Marka bylo na několik hodin uzavřené, protože ani obvyklé dřevěné lávky už nezaručovaly bezpečnou cestu přes náměstí.

Jev známý jako "aqua alta", tedy pravidelné vzedmutí hladiny Jaderského moře, teprve pošesté v historii překročil hranici 150 centimetrů. Během dneška by měla hladina klesnout na 110 centimetrů. Šéf benátského regionu Luca Zaia varoval, že půda už nedokáže vstřebat další vodu.

Ani záplavy ale řadu turistů neodradily. Někteří si obuli gumáky, jiní si sundali boty a vodou se normálně brodili, píše italská verze serveru The Local. Na sociálních sítí se objevila videa, na kterých mají lidé vodu po kolena nebo pod pás. Přesto si v klidu fotí památky a celé město.

Na facebooku se objevilo video z jedné z místních restaurací. Číšníci normálně obsluhují hosty, nosí jím talíře z pizzou. Na nohou ovšem mají vysoké holínky a jejich zákazníci sedí na židlích částečně ponořených ve vodě. I oni mají na nohou gumáky či igelitové návleky. 

Tourists and residents in Venice's famous St. Mark's Square wade in nearly waist deep water as the city experienced its worst flooding since 2012. https://t.co/hAIxL1eiis pic.twitter.com/Yvv8fpVbFa

— ABC News (@ABC) 30. října 2018

Ohrožení vysokou vodou

jak již bylo řečeno, v minulých letech překročila voda hranici 150 cm jen pětkrát. Riziko se ovšem v posledních letech zvyšuje. Vědci od velkých povodní v roce 1966 vymysleli různé způsoby, jak město ochránit před velkou vodou – Po letech sporů se se například instaluje systém pojízdných protipovodňových bariér nazývaný MOSE.

Odborníci tvrdí, že existují tři hlavní důvody, proč mají Benátky takové problémy - vysoké dno v laguně způsobené naplaveným bahnem; podkopávání ostrova kvůli těžbě metanu v moři u Benátek; a celkové zvýšení hladiny moře způsobené globálním oteplováním.

Témata:  Itálie povodně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy