Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy s dětskými migranty? Austrálie je přesune z Nauru, zašívali si ústa, chtěli se upálit

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Austrálie během nacházejících dvou měsíců přesune všechny dětské žadatele o azyl z detenčního tábora, který má v odlehlém tichomořském ostrovním státě Nauru. Informovala o tom agentura AP. Organizace pro lidská práva v poslední době upozorňují na zhoršující se zdravotní stav dětských migrantů, kteří jsou na ostrově společně s dospělými uprchlíky drženi.

Záměr Canberry oznámil dnes australský velvyslanec v Británii George Brandis. Ministři australské vlády ale zároveň dnes zdůraznili, že vláda bude pokračovat ve své přísné migrační politice, kterou uplatňuje posledních pět let. Austrálie nedovoluje na svém území usadit se běžencům, kteří se pokusí doplout k jejím břehům. Žadatele o azyl posílá do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea a za provozování táborů těmto zemím platí.

Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převaděčstvím a nelegální migrací. Kritici ale poukazují na špatné životní podmínky v detenčních zařízeních a vyzývají k urychlenému řešení situace více než 1000 takto zadržovaných uprchlíků, z nichž někteří jsou v táborech na ostrovech již přes pět let. Zatímco ve státě Papua-Nová Guinea má Austrálie detenční zařízení pouze pro mužské uprchlíky a všichni tamní žadatelé o azyl jsou dospělí, na ostrově Nauru žije v současné době stále ještě 38 dětských migrantů, píše agentura AP.

Organizace Lékaři bez hranic v říjnu uvedla, že za uplynulý rok měla v Nauru v péči mimo jiné 78 pacientů z řad migrantů, kteří se k jejím lékařům dostali kvůli sebepoškozování, pokusům o sebevraždu či sebevražedným myšlenkám. Situaci v táboře označila za zoufalou. Někteří žadatelé o azyl se v minulosti pokusili upálit, na protest se pořezali, spolykali chemikálie nebo si sešili ústa. Byly mezi nimi i děti ve věku sedmi či 12 let. Podle organizace Lékaři bez hranic žilo ještě v říjnu v táboře v Nauru 95 dětí.

"Děti už jsou nějakou dobu přesouvány pryč z Nauru... Teď už tam téměř žádné nezůstaly. Očekáváme, že do konce letošního roku odejdou všechny," řekl dnes australský velvyslanec v Británii George Brandis. Neupřesnil ale, kam se děti stěhují.

Přesunem dětských uprchlíků z Nauru by měl nový australský premiér Scott Morrison splnit klíčový požadavek, který předložilo několik nezávislých poslanců výměnou za podporu jeho patrně menšinové vlády. Předpokládá se, že Morrisonova vládnoucí Liberální strana přijde o většinu, kterou držela poměrem jednoho hlasu, vzhledem k tomu, že v doplňkových volbách v Sydney podle všeho zvítězí nezávislá kandidátka Kerryn Phelpsová. Ta vede před uchazečem Liberální strany o téměř 1800 hlasů. Australská volební komise přitom oznámila, že sečíst zbývá už jen kolem 2000 hlasů.

Volby v Sydney byly vypsány poté, co politickou scénu zcela opustil předchozí premiér Malcolm Turnbull. Ten přišel v srpnu po vnitrostranické vzpouře o funkci v čele vlády, v níž ho nahradil Morrison. Ztráta Turnbullova okrsku ponechá Morrisonovu vládu závislou na podpoře pěti nezávislých zákonodárců při prosazování zákonů v dolní parlamentní komoře, píše agentura Reuters.

Témata:  uprchlíci Austrálie uprchlické tábory

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy