Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN žádá USA o zrušení embarga vůči Kubě

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Valné shromáždění OSN dnes opět schválilo rezoluci, která vyzývá Spojené státy k ukončení jejich hospodářského embarga vůči Kubě. To zavedly USA začátkem 60. let minulého století po nástupu komunistické vlády na tomto karibském ostrově. K jeho zrušení vyzývá Valné shromáždění OSN už od roku 1992, protože podle většiny zemí jen zhoršuje ekonomickou situaci Kubánců. Svůj hlavní cíl, pád komunistické vlády na Kubě, embargo zatím nesplnilo.

Pro rezoluci hlasovalo 189 ze 193 členských států, proti byly pouze USA a Izrael. Moldavsko a Ukrajina se hlasování neúčastnily. Rezoluce má jen symbolický význam, není nijak vymahatelná a protikubánské embargo může zrušit jen americký Kongres.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová označila hlasování za ztrátu času. "Náš důvod pro embargo je a vždy byl ten, že Kuba upírá svobodu a základní lidská práva kubánskému lidu," dodala Haleyová.

Spojené státy proti této rezoluci hlasovaly pokaždé s výjimkou roku 2016, kdy se americká delegátka z rozhodnutí tehdejšího prezidenta Baracka Obamy hlasování zdržela. Obama totiž v roce 2015 po více než půlstoletí obnovil diplomatické vztahy s Kubou, proces usmiřování ale jeho nástupce Donald Trump zastavil.

Zákaz vývozu amerického zboží na Kubu, vyjma léků a některých potravin, zavedla v říjnu 1960 vláda prezidenta Dwighta Eisenhowera rok a půl po vítězství kubánské revoluce a poté, co kubánská vláda mimo jiné znárodnila i majetek zahraničních firem. V lednu 1961 přerušily USA s Kubou diplomatické styky a rok nato uvalily embargo na veškerý obchod s Kubou.

Témata:  USA OSN (Organizace spojených národů) Kuba

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy