reklama

IOM, která patří mezi instituce OSN, provádí jediné oficiální sčítání obětí migrace: k 1. říjnu činila její bilance 28.500 osob. AP ale napočítala dalších 28.300 mrtvých či pohřešovaných migrantů z posledních čtyř let, když prošla zprávy dalších mezinárodních organizací, záznamy o úmrtích či zmizeních a prozkoumala informace z tisíců rozhovorů s migranty.

"Zpravidla přehlížení za života, i smrt těchto migrantů je zaznamenána jen zřídka - skoro jakoby nikdy vůbec nežili," napsala AP. Svůj součet vidí stále jako zaostávající za realitou. "Neobjevené mrtvoly leží v píscích pouští nebo na dně moří. A rodiny ne vždy nahlásí své blízké jako nezvěstné, protože se stěhovali ilegálně nebo opustili domovy, aniž by uvedli přesný cíl své cesty," pokračuje článek.

Podle AP je vysoká tragická bilance důsledkem globálního nárůstu objemu migrace o 49 procent od začátku století. OSN za loňský rok napočítala přes 258 milionů "mezinárodních migrantů".

Oficiální sčítání IOM se podle AP soustřeďuje hlavně na Evropu a podrobně mapuje situaci ve Středozemním moři, avšak i zde prý některé případy proklouznou mezi prsty. Za hranicemi Evropy jsou pak informace jen těžko k sehnání. Jen málo je známo o bilanci exodu z Venezuely nebo o migraci v Asii, která představuje region číslo jedna co do počtu běženců, píše AP.

"Ať už v debatě o zvládnutí migrace zastáváte jakékoli stanovisko, stále jde o lidské bytosti," řekl Bram Frouws, šéf organizace Mixed Migration Centre, která mapuje stěhování osob vyvolané nejrůznějšími faktory. "Ať jsou to uprchlíci nebo lidé hledající práci, jsou to lidské bytosti," dodal.